IFIP och Dataföreningen presenterar Stockholmsdeklarationen
I år var Dataföreningen värd för IFIPs årliga internationella styrelsemöte, tillsammans med Jan Gulliksen vid KTH. Tema för årets möte var Tech for a sustainable World. Resultatet blev Stockholmsdeklarationen.
The international Federation for Information Processing (IFIP) är en global organisation för forskare och yrkesverksamma inom ICT, med syftet att främja en global, professionell och socialt ansvarsfull utveckling och tillämpning av informations- och kommunikationsteknik. IFIP grundades 1960 under UNESCO:s beskydd och är erkänd av FN. Organisationen kopplar samman över 50 nationella dataföreningar och vetenskapsakademier, med totalt över en halv miljon medlemmar. Huvudkontoret finns i Laxenburg, Österrike. Dataföreningen har varit medlem sedan starten.
– Vi ser IFIP som en viktig plattform för kontakter med forskning på internationell nivå, säger Leif Häggmark som är ordförande för Dataföreningen. Det ger oss en föraning om kommande trender och tillämpningar.
Varje år anordnar IFIP ett event för organisationens styrelse, som samlar ledamöter från olika delar av världen. Och varje år är en nationell dataföreningen värd, i år Dataföreningen i Sverige och KTH. Mötet varade i tre dagar, 2-4 april, där den första dagen ägnades åt en workshop. Det var ett hybridmöte, med 30 deltagare på plats och 10-talet online.
Temat för workshopen var Tech for a sustainable World, utifrån från FNs Agenda 2030. Hur kan digital teknik bidra till att snabbare nå de 17 målen i Agenda 2030? För att få ett perspektiv att utgå ifrån, var fyra visionärer inbjudna dela sina tankar om hur digital teknik kommer att utvecklas och användas under de närmaste 10 åren: Fredrik Heintz, Robin Teigland, Daniel Akenine, Nicklas Lundblad och Per-Erik Eriksson.
Med fokus på tre av målen, God utbildning för alla (4), Hållbar industri, innovationer och infrastruktur (9) samt Hållbara städer och samhällen (11), utforskade deltagare från både IFIP och Dataföreningen hur teknikutvecklingen kan påverka hur målen uppnås. Resultatet blev Stockholmsdeklarationen.
Medverkande uttryckte en genuin oro för utvecklingen inom digitalisering och digitala färdigheter och betonade behovet av ökat internationellt samarbete kring teknik för en hållbar värld.
– Vi enades om att förena våra krafter kring ett antal angelägna frågor och att främja dessa områden för politiska beslut och utveckling av policyer.
- Digitala färdigheter i alla livets skeden – Vidta åtgärder för att minska kompetensgapet inom digitala färdigheter, från tidig ålder och genom hela livet, inom digitalisering, artificiell intelligens och andra transformativa teknologier.
- Digital pedagogik för att öka motivationen – Fokusera på en förnyad läroplan samt nya undervisningsmetoder och pedagogik för att göra utbildning inom digitalisering engagerande, relevant och meningsfull.
- Utbilda de digitala utbildarna – Betona vikten av "train the trainer" inom skolan, det vill säga att bättre utbilda dem som ska utbilda lärare och mentorer, med målet att uppnå digitala färdigheter på alla nivåer.
- Digital inkludering och “född tillgänglig” – Stärka varje medborgares möjlighet att delta i all utveckling och även erbjuda icke-digitala alternativ för att undvika digitalt utanförskap.
– Digitala format, medier och kanaler kommer att dominera på sikt, men under en övergångsperiod behöver icke-digitala alternativ finnas tillgängliga, menar Leif Häggmark.
- Digital infrastruktur för innovation – Prioritera investeringar i öppen källkodsteknik, motståndskraftig och robust digital infrastruktur samt säkra digitala ekosystem för att stärka innovation och främja digital suveränitet. Lämplig och målinriktad reglering för att skydda individer men också samtidigt främja innovation är avgörande.
- Digital integritet och säkerhet – Utnyttja och främja integritetsvänliga digitala identitetslösningar och säkra autentiseringstekniker för att skydda mot integritets- och säkerhetshot.
- Kompetens inom digital säkerhet – Främja integrerad utbildning och medvetenhet kring cybersäkerhet och upphovsrättsfrågor för att genom ökad kunskap hos användare bygga en säker och motståndskraftig infrastruktur.
Vi uppmanar gemensamt till utvecklingen av den framtida visionen bortom de nuvarande globala målen för hållbar utveckling (SDG) att ta hänsyn till dessa viktiga slutsatser. Som organisationer bidrar vi genom att utveckla och stödja standarder för digitala färdigheter och pedagogik, främja digital inkludering och rättvis tillgång till det digitala samhället samt sprida kunskap och exempel på god praxis.
IFIP och Dataföreningen i Sverige har gemensamt undertecknat denna deklaration för att omedelbart uppnå en digitalisering, AI och digitala färdigheter för samhällets hållbara utveckling. Stockholmsdeklarationen är ett manifest vi kommer att bygga vidare på. Vill du vara med på den resan? Bli medlem och kontakta oss.