Sense Smart Region ska göra det lättare för företag i Västerbotten att skapa fler och smartare digitala tjänster. Den 4 oktober gästar projektet lunchseminariet Digitala Resan i Umeå.
Fylld med AR-möjligheter, sensorisk och öppen data från en rad myndigheter samt verktyg för geotaggning ska Sense Smart Region gynna den regionala utvecklingen i Västerbotten. Det handlar om en utvecklingsplattform som underlättar för företag att utveckla nya smarta tjänster.
– Plattformen erbjuder en massa stöd och företagen kommer inte att behöva utveckla allting från början när de skapar nya tjänster. Sensordata eller öppna data finns tillgängliga i plattformen liksom möjligheten att sätta ut egna sensorer och använda de kommunikationsmöjligheter som finns i plattformen för att plocka in egna sensordata. Sedan kan man kombinera andras data med egen data för att bygga egna tjänster, berättar Leif Häggmark, projektledare för Sense Smart Region.
Luleå Tekniska Universitet, Umeå Kommun, North Kingdom, DataDuctus och Sokigo är några av drivkrafterna i projektet. Efter ett års utveckling har de kommit en bra bit. Redan innan plattformen står färdigutvecklad har ett par tjänster testats på marknaden. En av dem är en guidetjänst som hembygdsområdet Gammplatsen i Lycksele (kan jämföras med ett mindre Skansen) erbjuder sina besökare. Med hjälp av sensorstyrd information presenterad i AR genom besökarnas mobiltelefoner guidas de genom Gammplatsens olika sevärdigheter.
– Tjänsten har verkligen haft effekt. Vi kan se att framförallt unga besökare stannar längre efter att den här möjligheten kom dit. Och jag vet att utvecklarna som har jobbat på den har fått flera förfrågningar på kommersiella tillämpningar.
För intresserade företag erbjuder hösten framförallt två tillfällen att få lära sig mer om Sense Smart Region. Den 4 oktober gästar Leif Häggmark lunchseminariet Digitala Resan i Umeå för att berätta mer om projektet, plattformen och hur den ska bidra till att fler smarta tjänster kommer fram från regionens företag. Och i november arrangeras ett hackathon för såväl företag som studenter.
– Det är första gången vi bjuder in externa att utveckla i plattformen. Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer ur det, säger Leif Häggmark.
Projektet kommer att nå sitt slut under 2018. Målet är att plattformen ska ha bidragit till minst tio nya tjänster innan dess.