Digitalisering och cybersäkerhet - strategiska hot och risker
Ska digitaliseringen kunna fortsätta måste cybersäkerheten i Sverige öka och detta speciellt i ljuset av den återtagna totalförsvarsplaneringen. Richard Oehme, berättar om strategiska hot- och risker, några ’svarta svanar’ och om behovet av att skydda de digitala kritisk infrastrukturerna och leveranskedjorna i ett helt digitaliserat samhälle.
Richard Oehme, Senior Advisor Societal Security på it-konsultföretaget Knowit och ordförande för Säkerhets- och försvarsföretagens (SOFF) Cyberförsvarsgrupp
Richard Oehme har över 30 års erfarenhet av samhällets säkerhetsfrågor och han arbetar nu som Senior Advisor på Knowit inom området Cybersecurity & Law. Richards bakgrund är i den svenska statsförvaltningen med fokus på nationell säkerhet. Han har bland annat arbetet med underrättelsefrågor på FRA och med underrättelsestyrning på Försvarsdepartementet. Han har vidare varit chef för regeringskansliets säkerhetssektion och arbetade de sista åren i regeringskansliet på Statsrådsberedning som chef för en analyssektion. De sista åtta åren i staten var han chef för Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB. Richard är också reservofficer.
Ny standard för informationssäkerhet – en norm för att stärka den grundläggande IT-säkerheten för företag
Dagens organisationer har flera säkerhetsrelaterade utmaningar när det kommer till att hantera, lagra och överföra information. De senaste åren har antalet bedrägerier, elektroniska attacker och cyberspionage riktade mot svenska företag och organisationer ökat. Aktörer tar sig in i system för att komma åt pengar, få tag i skyddsvärd information eller för att förstöra uppgifter. Konsekvensen kan bli att organisationers hela verksamhet påverkas.
SSF Cybersäkerhet Basnivå hjälper organisationen att vidta ett antal lämpliga och relevanta säkerhetsåtgärder vilka leder till en bra IT-säkerhet. Normen ska fungera som ett första steg i organisationers arbete att höja förmågan att möta risker kopplat till informationshantering och därmed även bidra till att stärka samhällets samlade informationssäkerhetsarbete.
Per kommer också att berätta om SSF Kunskapscenter mot digitala brott och Varningsgruppen som är en privat offentlig satsning för att samla information, och varna, om digitala brott och IT-intrång som SSF tagit initiativ till.
Per Klingvall, chef för rådgivning, information och Public Affairs vid SSF Stöldskyddsföreningen
Per är sedan oktober 2017 chef för Rådgivning, information och Public Affairs på SSF Stöldskyddsföreningen. Sedan början på 2000-talet har han arbetat med kommunikation och rådgivning kring Försvars- och Krisberedskapsfrågor vid Försvarsmaktens Högkvarter och för Försvarsutbildarna. Per har också tjänstgjort som kommunikationschef och Chief Public Affairs för EUs Operation Atalanta, Somalia med placering i London. Han är före detta yrkesofficer (överstelöjtnant) men är numera placerad som reservofficer med samma grad i Högkvarteret.
Anmäl dig här