EU-standarden för digital kompetens och förmåga finns nu på svenska. Under ett frukostmöte presenterar gruppen som översatt vad DigComp är och hur standarden kan tillämpas.
Vikten av digital kompetens och förmåga hos såväl medarbetare som medborgare har blivit avgörande för hur samhälle och näringsliv kan utvecklas. Så stor betydelse har digitaliseringen idag. Därför behöver vi säkerställa att får en möjlighet att kunna förbereda sig att ta emot och använda digitalt drivna förändringar som skapar nya värden.
Vi har haft 50 år av digitalisering, men däremot inte 50 år av kompetensutveckling för dem som ska dra nytta av digitaliseringen. Vad digital förmåga är har varit oklart och de flesta har fått lära sig bäst de kan på egen hand. Detta behöver vi förändra. Men för att kunna sätta in rätt kompetensutvecklande åtgärder, behöver vi verktyg för att mäta digital förmåga.
Digital Competence Framework for Citizen (DigComp) ger en gemensam förståelse för vad digital kompetens är. Det är ett ramverk med kompetensområden, specifika färdigheter och väl definierade nivåer av mognad. För att öka förståelsen finns också i version 2.2 mer än 250 nya exempel på användningsfall.
Vilken nytta kan du ha av DigComp? Välkommen till lanseringen av den svenska översättningen, både på plats på Fleminggatan 7 i Stockholm och online via Zoom.
I översättningsgruppen har medverkat:
- Ebba Ossiannilsson, SVERD och Innovation for Quality
- Christer Berg, Digitala lyftet
- Carola Eklund, Ålands landskapsregering
- Linda Mannila, Uppdaterad
- Peter Robinson, Lexicon Malmö
- Heba El Sheemy, Dataföreningen
- Christer Leivo, textredigering, Media och språk
Gästföreläsare: Björn Appelgren, ansvarig projektledare för Internetstiftelsens folkbildande arbete inom digital kompetens. Han har en bakgrund som gymnasielärare och har även jobbat med folkbildningsfrågor på UR
Program
- Varför DigComp?
- Presentation av ramverket
- Exempel på hur DigComp kan tillämpas
- Exempel på verktyg
Anmäl dig här