Dataföreningens nätverk ITQ, för IT-kvinnor i Norrbotten, bjuder tillsammans med Vinnova in till ett frukostevent för drivna och utvecklingsintresserade kvinnor som vill veta mer om nya möjligheter att söka finansiering.
ITQ Norrbotten har som syfte att motivera och inspirera kvinnor inom IT-branschen och att skapa kontaktnät. ITQ verkar bland annat genom att ordna event som lockar och inspirerar och samtidigt blir ett tillfälle för IT- och utvecklingsintresserade kvinnor att träffas och nätverka.
Vinnova är Sveriges största finansiär av små och medelstora företag, och investerar varje år 450 miljoner kronor i små- och medelstora företag. En utmaning för Vinnova är att för få kvinnor söker i utlysningar, speciellt de som är riktade mot innovatörer och småföretag. Vinnovas ambition är att få fler kvinnor att söka finansiering, och med anledning av detta har Vinnova utvecklat nya möjligheter för finansiering.
Välkommen!
Bakgrund
Vinnova är Sveriges största finansiär av små och medelstora företag, och investerar varje år 450 miljoner kronor i små- och medelstora företag. Ett företag var tredje timme får finansiering av Vinnova.
Vinnova finansierar projekt i företag som vill växa genom nya smarta idéer som bedöms ha stor marknadspotential, men som inte lyckas hitta finansiärer för att projektet har för hög risk eller en för hög risk för företaget.
Vinnova kan finansiera projekt för att utreda marknadsmässiga förutsättningar och utveckling av affärsmodeller, för att utveckla prototyper, demoversioner, proof of concept, och liknande, för att testa prototyper eller demoversioner och för att utreda immaterialrättsliga och regulatoriska förutsättningar.
En av de viktigaste utmaningarna Vinnova har är att för få kvinnor söker i utlysningar, speciellt de som är riktade mot innovatörer och småföretag. I genomsnitt har 29% av svenska aktiebolag med upp till 250 anställda kvinnor som företagsledare, men bara 10 % av de beviljade projekten har kvinnor som projektledare. 32 % av styrelseledamöterna i företag mellan 50 och 250 anställda är kvinnor men bara 13 % av styrelseledamöterna i företag som får finansiering från Vinnova är kvinnor.
För att få in fler ansökningar med kvinnor som projektledare eller från företag med kvinnor som ledare har Vinnova nu justerat sina erbjudanden mot ökad jämställdhet.
Vinnova försöker attrahera kvinnor på flera sätt. Ett exempel är nya typer av utlysningar som ”Innovate Passion”, där unga kvinnors intressen och passioner sätts i fokus för att utifrån dessa, t ex film, scenkonst, hälsa, stärka unga kvinnors innovationskraft och gynna utvecklingen av nya och innovativa idéer till utbildningar och framtida yrken kopplade till teknik och digitalisering.
Ett annat exempel är att generella utlysningar paketeras om, och får ökat fokus på tjänsteinnovation som Social innovation, Innovativa Startups och Stöd till innovatörer. Ett stöd riktar sig specifikt till organisationer som vill utveckla och erbjuda stöd till privatpersoner, som inte är anställda vid högskolor eller universitet, och som vill testa och validera innovativa teknik- och affärsidéer.
Anmäl dig här
Fel: Kontaktformulär hittades inte.