Många har hört talas om kvantdatorer, men få förstår hur tekniken fungerar och det är vanligt med missförstånd. Vad är kvantdatorer och till vad ska de användas? Utvecklingen rusar just nu och kapitalstarka aktörer experimenterar med tillämpningar.
De globala IT-jättarna storsatsar på kvantdatorer. 2019 utklassade en kvantdator med 53 qubits (kvantbitar) en traditionell dator i att lösa ett givet matematiskt problem. Den var utvecklad av Google, som också investerar i bolagen IonQ, ProteinQured och Kuano. IBM har aviserat att de kommer med en kvantdator med 1.000 qubits under 2023. Det högst finansierade startup-bolaget är PsiQuantum, som bland andra Microsoft investerar i, lovar en kvantdator med 1 miljon qubits inom bara några år.
IBM erbjuder redan plattformen Q Network, där bland andra Samsung och JPMorgan Chase testar potentiella tillämpningar via molntjänster. Både Microsoft och Amazon är partner till bland andra IonQ and Rigetti, för att kunna erbjuda kvantdatorkraft som molntjänster i Azure och AWS. Amazon är redan igång och Microsoft har en plattform för aktörer som vill experimentera med tekniken.
Du kan också köpa din egen kvantdator, från till exempel D-Wave. Men det kräver resurser och unik kompetens.
1 miljon qubits?
Det skulle innebära en beräkningskraft som får dagens datorer att framstå som miniräknare i jämförelse. Men vad är en qubit? Varför blir beräkningskapaciteten så stor? Till vad kommer vi att använda kvantdatorer? Vi har bjudit in Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige, för att reda ut begreppen och blicka in i framtiden.
Daniel kommer att diskutera de grundläggande begreppen inom det som ibland kallas kvantumrevolutionen. Det handlar både om utvecklingen av kvantdatorer och tillämpningar inom nätverk, kryptering, anonymisering, säkra röstsystem med mera. Typiska branscher som påverkas tidigt är hälsovård, finans, logistik, tillverkande industri och livsmedelsproduktion.
- Vad är skillnaden mellan en dator och en kvantdator?
- Vad kan man använda en kvantdator till?
- Kommer det att förändra hur AI fungerar?
- Kommer jag ha en kvantdatorapp i min mobil?
- När kommer din verksamhet att använda kvantdatorer?
Daniel Akenine är teknikchef för Microsoft Sverige, ledamot i regeringens digitaliseringsråd och tidigare även regeringens samordningsråd för säkerhet och integritet i smarta elnät samt i ISO:s internationella expertkommitté för molnstandarder. Daniel har också varit författare och redaktör för ett antal fackböcker, bland andra Fundamentals of IT Architecture, Människor och AI: En bok om artificiell intelligens och oss själva samt 11 gram sanning. Som tidigare ordförande för Sveriges IT-arkitekter har Daniel varit ledande i att definiera och forma rollen som IT-arkitekt i Sverige.
Anmäl dig här