I dagens komplexa säkerhetspolitiska klimat spelar det psykologiska försvaret en avgörande roll i skyddet mot extern informationspåverkan. Med uppdraget att värna om samhällets informationsintegritet arbetar Myndigheten för psykologiskt försvar outtröttligt för att motverka och hantera hot och utmaningar som ständigt utvecklas. Men hur navigerar myndigheten genom detta landskap, och vilka är de primära hoten vi står inför?
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har den globala säkerhetssituationen förändrats markant, vilket i sin tur har påverkat det psykologiska försvarets arbete och strategier. Jämförelsen med det psykologiska försvaret under det kalla kriget visar på en evolution i både hotbild och försvarsstrategier, där nutidens utmaningar kräver en dynamisk och adaptiv inställning.
Under en särskild presentation kommer generaldirektören Magnus Hjort tillsammans med Irene Christensson, analytiker, att belysa hur myndigheten hanterar sitt uppdrag i denna nya era. Deltagarna kommer att få en förståelse för hur otillbörlig informationspåverkan identifieras samt praktiska tips och råd för hur man kan bemöta dessa hot.
Detta evenemang erbjuder en unik insikt i det psykologiska försvarets kritiska roll i att försvara nationen mot informationsbaserade hot. Det är en viktig session för alla som är intresserade av säkerhetspolitik, informationskrigföring och samhällets motståndskraft mot yttre påverkan.
Irene Christensson, analytiker, Myndigheten för psykoligiskt försvar
Irene Christensson är senior analytiker med fokus på MIK- och medie-frågor vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Hon har en bakgrund som journalist och kommunikatör.
Magnus Hjort, GD, Myndigheten för psykoligiskt försvar
Magnus Hjort är generaldirektör vid Myndigheten för psykologiskt försvar som ansvarar för att identifiera, analysera och kunna bemöta otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige samt för att sprida kunskap och bidra till hela samhällets motståndskraft och beredskap.
Han var tidigare huvudsekreterare i den utredning som lämnade förslag till hur en ny myndighet för psykologiskt försvar skulle kunna utformas (SOU 2020:29) och var regeringens särskilda utredare med ansvar för att inrätta myndigheten till den 1 januari 2022. Magnus Hjort har en doktorsexamen i historia från Stockholms universitet och har som forskare främst publicerat arbeten med koppling till det kalla krigets säkerhetspolitik.
Anmäl dig här