Just nu arbetar många av oss svenskar hemifrån för att minska smittspridningen av covid-19. Att mötas digitalt skapar fantastiska möjligheter men det finns även säkerhetsrisker. Vilka krav gäller för videomöten och tekniken bakom, när vi diskuterar ärenden som behandlar känsliga personuppgifter, information som omfattas av sekretess eller till och med säkerhetsskyddslagen? Vad betyder detta för oss och att de ”flesta” plattformar är amerikanska? Hur fungerar, utvecklas och uppdateras samma frågor i andra EU länder?
Anders Jonson som är cybersecurityexpert och specialist på molntjänster kommer berätta om uppdateringar av Hague Forum, GDPR, EDPB (Europeiska dataskyddsstyrelsen) gällande cloud. Presentationen tar upp tekniska och legala begrepp kopplat till videokonferenser och säkra videomöten med fokus på Sverige.
Föreläsningen har följande block:
- Inledning av webb-möte ca 5 min
- Presentation 40 minuter
- Diskussion 30 minuter
Idag regleras molntjänster och videomöten, funktionsstöd som ett flertal statliga organisationer redan använder sig av, av särskilda lagkrav, vilka återfinns i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Jurister i Sverige idag tolkar lagen mycket olika och i vissa fall på motstridiga sätt vid upphandling. Den pågående harmoniseringen av EU förordningen i Sverige, förväntas påverka tillämpning och upphandling av molntjänster i offentlig sektor. Vi jämför översiktligt Tyskland, Holland och flertal Cloud anpassning.
Efter föreläsningen kommer du som deltagare ha en inblick i:
- Hur allt fler organisationer från offentlig sektor, kommun och myndighet gör för att lösa uppgiften på ett sätt som inte skapar problem med dagens standarder med ett öppet internet för datakommunikationen.
- Vad synkronisering av upphandling och molntjänster kan leda till i Sverige och hur, när och varför EU förordningen träder i kraft.
Delta på plats eller online på distans via Zoom. Länk skickas ut till samtliga anmälda.
Anders Jonsson, Senior Advisor Cyber Security & GDPR Expert
Anders har lång erfarenhet inom mjukvaruindustrin och är idag internationell cybersecurityexpert samt svensk representant och drafting member i CSP Cert. CSP Cert bildades 2017 av EU-kommissionens arbetsgrupp för CyberSecurity Act, med uppgift att arbeta fram förslag till certifieringsramverk för molnleverantörer inom EU.
Anmäl dig här