Estimering med Function Points (FP) och SNAP
Andelen systemutvecklingsprojekt som överstiger budget och inte levererar den önskade funktionaliteten i tid fortsätter att vara hög. Detta fortgår trots införandet av agila arbetssätt. En åtgärd inom EU för att möta problemet är säkrare estimering med Function Points.
EU-LISA har uppmärksammat problemet och rekommenderar nu Function Points (FP) som är en ISO-certifierat metod (ISO/IEC 14143 – Functional Size Measurement) för att kunna storleksbestämma systemutvecklingsprojekt som underlag för resursestimering, kostnad och -planering. Det är ett stöd för effektivare IT Governance.
Function Points (FP) kan även användas för benchmarking av systemutvecklingsprojekt utförda internt eller av externa leverantörer samt vid outsourcing av systemutveckling och -underhåll. Det finns redan exempel där offentlig förvaltning inom vissa länder använder metoden för betalning av leveranser från outsourcade projekt, i stället för timbaserad ersättning. En modell som radikalt kan förändra kontrollen över kostnader.
I tillägg till denna ISO-certifierade metod, som hanterar de funktionella kraven på ett IT-system, har en annan metod tagits fram som hanterar de icke-funktionella kraven – SNAP. Även denna har precis blivit ISO-certifierad (ISO/IEC/IEEE 32430 – Software Non-Functional Measurement).
Hur kan du använda Function Points (FP) och SNAP för bättre estimeringar av IT-projekt?
Pierre Almén ger en introduktion:
- En beskrivning av metoderna och hur de används
- En nyligen publicerad förenklad variant av FP för att mäta de funktionella kraven
- Hur metoderna förändrar processen för estimering
- Hur en ny modell för ersättningar förändrar kostnadskalkyler och upphandlingar
- Vägkartan för att införa Function Points (FP) och SNAP
Pierre visar också hur du kan använda en öppen databas för benchmarking, med närmare 11.000 systemutvecklingsprojekt. Dessutom får du veta vad International Cost Estimation & Analysis Association (ICEAA) tagit fram inom kostnadsestimering av systemutveckling.
EU-LISA
Den europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora IT-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa. Byrån drog igång sin verksamhet i december 2012 och utför uppgifter för Schengens informationssystem SIS II, IT-systemet för viseringar (VIS) och Eurodac (databas med fingeravtryck).
Föreläsare
Pierre Almén har en lång erfarenhet som utvecklare, projektledare, systemutvecklingschef och konsult på IBM samt managementkonsult hos benchmarkingleverantören Compass Consulting. Idag är Pierre egen konsult och hjälper IT-avdelningar inom företag med IT Governance. Pierre har suttit i styrelsen i International Function Point User Group (IFPUG) och leder nu dess Business Application Committee. Pierre är också sedan tre år tillbaka ordförande i International Software Benchmarking Standards Group (ISBSG).
Anmäl dig här