Pandemin har gjort att digitaliseringen av arbetsmiljön tagit sjumilakliv framåt. Människornas förtrogenhet med och kreativitet i användningen av digitala möten har kraftigt ökat.
Samtidigt ökar andelen arbetsmiljöproblem. Hur ser den digitala arbetsplatsen ut? Vad gäller kopplat till arbetsmiljölagen för den digitala arbetsmiljön och hur skulle man kunna arbeta med Digital Arbetsmiljö som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet?
...
Förutsättningarna för hur vi arbetar har radikalt förändrats under det år som gått, vårt hem har för många kommit att bli den huvudsakliga arbetsplatsen och formerna för att mötas har i stor utsträckning fått ersättas av digitala mötesformer. Men arbetsplatsen behöver inte bara vara kontoret eller hemma. Vi arbetar på tåget när vi pendlar, vi sitter på kontoret, ute hos kund och även i ökad utsträckning när vi rör oss i form av gåmöten. Hur kan man på bästa sätt se till att arbetsmiljön lever upp till förväntningarna i dessa digitala tider.
Vi har i en utredning beställd av Arbetsmiljöverket lanserat begreppet Digital Arbetsmiljö som ”Den arbetsmiljö, med dess problem och möjligheter av såväl fysisk, psyko-social som kognitiv art, som blir resultatet av att arbetets stödsystem och verktyg digitaliseras.” Även den digitala arbetsmiljön omfattas av Arbetsmiljölagen och det finns en stor potential att öka både effektivitet och kvalitet i verksamheten genom att fokusera på att studera, förbättra och utveckla den digitala arbetsmiljön, samt även förbättra arbetarnas hälsa och välbefinnande.
- Hur ser den digitala arbetsplatsen egentligen ut?
- Vad är det som påverkar effektivitet och kvalitet i arbetet med digitala verktyg?
- På vilket sätt kan Arbetsmiljölagstiftningen tillämpas på vårt digitala arbete?
- Hur kan man systematiskt arbeta med digitala skyddsronder för att följa upp den digitala arbetsmiljön?
Föreläsare
Jan Gulliksen, mera känd som Gulan från KTH är professor i Människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering. Han sitter i regeringens digitaliseringsråd och ledde tidigare digitaliseringskommissionen. Han forskar och utbildar inom användbarhet och tillgänglighet till digitala system, digitalisering och digital arbetsmiljö och användarcentrerad systemdesign. Han är en av författarna till boken Digitaliseringen och Arbetsmiljön som 2019 vann pris som årets HR-bok.
Program
• Inledning av webb-möte ca 5 min
• Presentation 40 minuter
• Diskussion 30 minuter
Anmäl dig här