Välkommen till Säkerhetsfredag – en djupdykning i framtidens cybersäkerhet!
I en värld där digitalisering och cyberhot ständigt utvecklas, blir förståelsen för och förberedelser inför nya regleringar allt viktigare. Säkerhetsfredag 26 januari består av två föreläsningar som belyser detta kritiska ämne från olika perspektiv.
Vem är det som kör egentligen? Cybersäkerhetsreglering i Sverige, EU och Världen
Dag Ströman beskriver hur förutsättningarna för påverkan på standarder och regleringar inom cybersäkerhetsområdet har förändrats genom åren. Föredraget kommenterar pågående reglering av cybersäkerhet inom EU och visar hur enskilda och organisationer kan agera för att påverka standarder och regleringar i kontexten av de ökande regleringen av cyberområdet som pågår både inom EU och internationellt.
Har ni beredskap för NIS 2- och CER-direktiven?
NIS2 och CER-direktiven innebär att ett stort antal aktörer kommer att behöva vidta åtgärder för att stärka Sveriges motståndskraft och säkerhet när det gäller nätverk och informationssystem samt kontinuitetshantering. Hur kan man förbereda sig redan nu för att vara beredd när direktiven börjar gälla i oktober 2024?
Martin Snygg från MSB, ger dig en översiktlig bild av NIS 2 och CER-direktiven och hur organisationer behöver förbereda sig redan nu, även om regeringens utredning om hur direktiven ska genomföras i Sverige ännu inte redovisats. Vad innebär de nya direktiven för de som berörs, vilka berörs, vad som inte är helt utrett ännu och hur MSB kan stötta organisationer i det systematiska informationssäkerhetsarbetet.
Dag Ströman
Dag Ströman är senior cybersäkerhetsrådgivare vid juridik- och säkerhetsstaben vid Försvarets materielverk. Dag har tidigare varit chef och ansvarig att för att etablera Inspektionen för Cybersäkerhetscertifiering (ICC) inom FMV, samt innan dess haft uppgiften att etablera och leda Sveriges Certifieringsorgan för IT-säkerhet (CSEC) vid samma myndighet. Ett 100-tal olika typer av IT-säkerhetsprodukter certifierades under denna tid, bl a operativsystem, brandväggar, smartcards, kryptolösningar och mobiltelefoner. Dag Ströman har varit ordförande för Common Criteria Recognition Arrangement Management Committee, i vilket myndigheter från ett 30-tal länder samverkar kring regler för certifiering av IT-säkerhet. Dag medverkade vid förhandlingarna vid framtagandet Cybersäkerhetsakten, EU:s förordning som etablerar ett ramverk för cybercertifiering i Europa. Dag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Linköpings tekniska högskola. Han har tidigare arbetat som programmerare, projektledare och chef i företag som utvecklar IT-säkerhet- och kryptoprodukter. Dag Ströman har medverkat i flera olika standardorganisationer och är ledamot i cybersäkerhetsrådet.
Martin Snygg
Martin Snygg är en erfaren och engagerad expert inom informations- och cybersäkerhetsområdet. Med en bakgrund inom både offentlig och privat sektor som bland annat DSO, informationssäkerhetssamordnare, teknisk konsult och projektledare är han nu verksam vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), där han arbetar med den nationella samordningen av NIS-regleringen.
Anmäl dig här