Vilka möjligheter och utmaningar innebär AI för smarta städer och samhällen? Vilka tekniker finns och hur bra är de egentligen? Frågorna är många. Anne Håkansson, docent i datavetenskap, förklarar teknikerna och hur det kommer se ut i framtiden
Artificiell intelligens används i allt högre grad för att bygga smarta samhällen. Smarta system har utvecklats för flera olika sektorer, t ex energi och byggnader, transport, sjuk- och hälsovård och tillverkning. Smarta systemen är bland annat till för att hantera begränsade resurser, energiförbrukning, automatiserade beslut i produktion, samt hantera fördröjningstolerant media och kommunikation.
Men det finns många utmaningar med smarta system som till exempel att hitta, integrera och hantera tjänster/ data. Dessutom behöver människor tillgång till data och information för att interagera och samarbeta med komponenter och programvara inom och mellan system.
Anne Håkansson, docent och lektor i datavetenskap vid KTH Royal Institute of Technology, kommer ge oss en en översikt över AI-tekniker för Cyber-fysiska system i Smarta Samhällen och vad som kan förväntas i framtiden.
Annes forskningsintressen ligger inom modellering och visualisering av kunskaps- och resonemangsstrategier i intelligenta system. Hon har även arbetat sökalgoritmer som använder meta-agenter i multi-agent-system; och arbetar med Cyber-fysiska system i Smarta Samhällen med smarta tjänster och smarta produkter.
Anne Håkansson är medförfattare av tre böcker, och två proceedings och är författare av och medförfattare för många artiklar. Hon har organiserat flera konferenser, bland annat 3:e KES International Symposium, KES-AMSTA 2009, Uppsala, Sverige, (KES-AMSTA 2009) och 4:e internationella konferensen om hållbarhet i energi och byggnader, Stockholm, Sverige (SEB12); har varit ambassadör för Uppsala kommun; är flitigt anlitad talare vad gäller Artificiell intelligens och framtiden. Hon tilldelades utmärkelse för utstående bidrag till KES 2012.
Anmäl dig här
Fel: Kontaktformulär hittades inte.