Ny rapport från Microsoft, AddAI och Novus
Hur har attityden till AI förändrats sedan generativ AI blivit mer tillgänglig och användbar? Det är vad en ny rapport från Microsoft tar upp, i samarbete med AddAI och Novus. Svenskarna ser idag tekniken som ett kraftfullt verktyg för att lösa många av dagens samhällsutmaningar, men de uttrycker också en ökad oro över dess potentiella negativa konsekvenser.
Rapporten, som har tagits fram i samarbete med AddAI och Novus, är en uppföljning på en tidigare rapport från 2019 och undersöker hur svenskarnas syn på artificiell intelligens (AI) har förändrats under de senaste fem åren. Oron för AI har ökat, med fler som känner sig ”ganska oroliga” jämfört med tidigare. Detta tyder på en befolkning som är medveten om AI:s möjligheter, men som samtidigt är försiktig och betonar vikten av en ansvarsfull hantering av tekniken.
En annan viktig observation är svenskarnas osäkerhet kring AI:s framtid. Fyra av tio svenskar tror att AI kommer att uppnå en intelligensnivå jämförbar med människors, medan lika många är tveksamma till detta.
Den övergripande slutsatsen är dock att fortsatt dialog, utbildning och ansvarsfull innovation är avgörande för att säkerställa att AI används på ett sätt som gynnar hela samhället.
Oförändrad hotbild
Den tekniska utvecklingen inom AI har gått snabbt, och tekniken har blivit en allt större del av vår vardag. Generativ AI har möjliggjort skapandet av innehåll, automatisering av komplexa uppgifter och förbättringar inom områden som sjukvård, utbildning och affärsverksamhet. Samtidigt växer opinionen kring AI, där en växande entusiasm balanseras av en ökad försiktighet och krav på ansvarsfull användning av tekniken.
En av rapportens nyckelinsikter är att svenskarnas syn på AI och cybersäkerhet inte har förändrats dramatiskt. Exempelvis är det fortsatt många som tror att cyberhoten kommer att öka fram till 2030. AI har dock visat sig vara ett effektivt verktyg för att förbättra cybersäkerheten genom att snabbt analysera stora mängder data och identifiera potentiella hot.
Minskat förtroende
Interaktionen mellan människa och maskin är också ett centralt tema. En majoritet av svenskarna tycker att det är viktigt att veta om de kommunicerar med en människa eller en maskin. Intressant nog är det fler idag än 2019 som anser detta vara mycket viktigt, vilket kan förklaras av att tekniken för generativ AI har utvecklats och blivit mer trovärdig i att skapa verklighetstrogna röster och samtal.
Rapporten pekar också på en ökad skepsis kring AI:s påverkan på fakta, information och nyheter. AI:s förmåga att generera verklighetstrogna bilder och videor har förstärkt kravet på källkritik, och fler svenskar anser att det blir svårare att lita på fakta och nyheter i en framtid med AI. Detta speglar en allmän oro för att AI kan användas för att manipulera information, något som även ökat behovet av tekniker som kan ursprungsmärka nyheter för att säkerställa deras autenticitet.
Framtida samhällsförändringar
När det gäller AI och demokrati är det fler svenskar idag än 2019 som tror att AI kan leda till ett mer odemokratiskt samhälle. Det finns en växande skepsis kring AI:s roll i samhällsprocesser, även om det också finns möjligheter för AI att stärka demokratin genom att exempelvis avslöja korruption och bedrägerier.
På arbetsmarknaden har synen på AI förändrats något. Färre svenskar tror idag att utbildning kommer att vara lika viktigt för att få ett jobb i framtiden, delvis på grund av teknikens framsteg. AI:s potential att automatisera och underlätta vissa arbetsuppgifter har lett till en debatt om hur mycket utbildning som kommer att krävas i framtiden. Samtidigt visar undersökningen att AI kan skapa nya möjligheter för medarbetare att utvecklas och öka sin produktivitet.