Dataföreningens premiumnätverk för CIO:er, CIO-nätverket och Certifierad CIO, lockar några av Sveriges duktigaste CIO:er. Enligt nätverksledare Fredrik Runnquist är det framförallt det djupa förtroendet medlemmarna får till varandra som drar.
I våra premiumnätverk kan yrkesproffs lyfta känsliga frågor och diskutera aktuella yrkesutmaningar i ett öppet klimat med både konkurrenter och branschkollegor. Premiumnätverken vänder sig oftast till en specifik yrkesroll och för dig som är CIO finns två att välja mellan.
CIO-nätverket har funnit sedan 2004 och för två år sedan lanserades även Certifierad CIO exklusivt för de som genomfört utbildningen Certifierad CIO hos DF Kompetens. Premiumnätverken tar upp allt som ingår i den växande kunskapsbank en CIO behöver idag. Bland annat innovation och verksamhetsutveckling, säkerhet och tekniktrender samt mer specifika frågor som GDPR. Även hur man bygger upp sin egen kompetens, vidareutbildar andra och rekryterar rätt resurser.
– Nätverken är ett sätt att hålla sig ajour och i framkant av utvecklingen. Vi tittar på våra egna erfarenheter i nätverket och drar lärdomar om hur man kan göra, vad man bör tänka på, får tips på bra checklistor och rapporter och så vidare. Ofta är det någon i nätverken som ligger i framkant i en specifik fråga, då är det guld värt att få höra deras insikter, säger Fredrik Runnquist som är nätverksledare för de båda CIO-nätverken.
Fredrik Runnquist har en lång och framgångsrik karriär som CIO bakom sig. Bland hans tidigare arbetsgivare finns Ericsson, Swedbank, Posten och Philips. Han är dessutom medförfattare till CIO-handboken ”IT and Leadership. Do IT right!” samt fd riksordförande i Dataföreningen.
Erfarenheter över branschgränserna
Utöver Fredrik Runnquist själv, som är med och driver de båda nätverken, finns här namnkunniga CIO:er som Ann Hellenius vid Stockholms Stad/Bankgirot, Leif Höök från Försäkringskassan och Anna Eriksson på Lantmäteriet. Även företag som Astra Zeneca, ICA och Svevia finns representerade. Det är en branschöverskridande skara medlemmar, men det är också en av nätverkens stora styrkor, menar Fredrik Runnquist.
– Flera av medlemmarna är med i branschspecifika nätverk också. Men det är lätt att snegla för mycket på vad konkurrenterna i den egna branschen gör. Jag har själv jobbat i väldigt skilda branscher och det är inte ovanligt att en branschs utmaningar har lösts för länge sedan i en annan, säger han.
Premium ger djupare förtroende
Likt alla nätverk i Dataföreningen är CIO-nätverket och Certifierad CIO oberoende och drivs därmed helt fritt från leverantörers påverkan. Det gör att medlemmarna kan känna sig trygga i att det är ny kompetens de får vid varje träff. Även när en leverantör står vid podiet.
– Det är viktigt för nätverken. Vi har någon leverantör ungefär vart tredje år kanske och då är vi alltid väldigt noga med att understryka att det är deras insikter vi är ute efter, inte någon säljpitch, fortsätter Fredrik Runnquist.
Ytterligare en fördel är att deltagaromsättningen i premiumnätverken är låg. De båda grupperna har en sällsynt sammanhållning och har du en gång gått med är du med så länge du jobbar som CIO, menar Fredrik Runnquist.
– Det gör att vi känner varandra, har förtroende för varandra och vågar vara öppna om vad man har gjort bra.
Och kanske ännu viktigare – mindre bra. Några av nätverken mest klassiska träffar har nämligen handlat om när det går fel. Fredrik Runnquist berättar om en träff med CIO-nätverket under rubriken ”Vanligaste misstagen i dina projekt”:
– Vi delade våra erfarenheter om våra misslyckanden och när turen kom till en av deltagarna visade det sig att han hade gjort vartenda fel man kunde göra. Det var så tyst så att man kunde ha hört en knappnål släppas i rummet medan han berättade om de misstag de hade gjort, för det var så enormt lärorikt. Det hade vi aldrig fått ta del av om inte vore för den höga företroendenivån, säger Fredrik Runnquist och understryker att sammanhållningen inte är en tröskel för nya medlemmar i nätverken:
– Tvärtom är det lätt för nya att komma in i gemenskapen eftersom varje ny medlem innebär nya perspektiv och ju fler perspektiv desto starkare nätverk, konstaterar Fredrik Runnquist.
Om CIO-nätverket
CIO-nätverket vänder sig till CIO:er och motsvarande yrkesroller i större organisationer. Nätverket träffas fem gånger per år i Stockholm.
Antal medlemmar: 25
Nätverksledare: Fredrik Runnquist
Kostnad: 11 875 kr exklusive moms
Nästa träff: 2018-04-10, kl 18-21
OM CERTIFIERAD CIO
Certifierad CIO vänder sig till dig som genomfört utbildningen Certifierad CIO hos DF Kompetens. Nätverket träffas fyra halvdagar plus några informella luncher per år.
Antal medlemmar: På väg mot 20
Nätverksledare: AnnSofi Nyrén Buchinger och Fredrik Runnquist
Kostnad: 11 875 kr exklusive moms.
Nästa träff: 2018-04-17, kl 13-17
Så säger medlemmarna själva
“Nu när vi börjar känna varandra blir också diskussionerna mer givande. Kort sagt svarar nätverket väl mot mina förväntningar och jag är mycket nöjd med att vara med!” – Jesper Särnholm, CIO Addtech och medlem i Certifierad CIO.
...
"Jag minns särskilt en träff där en medlem visade att de med utfallet på sina KPI hade ökat digitaliseringsgraden i verksamheten, men att de trots det inte såg den produktivitetsökning de eftersträvade. Diskussionerna var väldigt givande då orsakerna relaterade till egentligen alla typer av verksamheter. " – Emil Dahlin, CIO Svevia och medlem i CIO-nätverket.
...
"Jag var nybliven CIO och gick med i nätverket för att lära känna andra med samma roll och utbyta idéer. Redan på första mötet träffade jag några som precis som jag var nybliven CIO inom offentlig sektor men med en bakgrund i privat sektor. Vi träffades också mellan nätverksmötena för att utbyta tankar och erfarenheter, vilket har varit väldigt värdefullt!" – Anna Eriksson, utvecklingsdirektör Lantmäteriet och medlem i CIO-nätverket.