Under 2019 har Dataföreningen i samarbete med Grant Thornton genomfört en seminarieserie med sex seminarier där framstående experter lyft senaste utvecklingen inom högaktuella ämnen som Blockchain, Digital Health och IoT. Syftet har varit att öka och sprida digital kompetens till fler och nya målgrupper. Hur har det gått? hur ser man på samarbetet? och vad kan vi förvänta oss av 2020? Tillsammans med Dataföreningens verksamhetschef Christer Berg och Grant Thorntons kundupplevelse- och affärsutvecklingsansvarige Johan Collby, sammanfattar vi året som gått.
2020 är året då Internet of Things spås få sitt stora genombrott och vad kunde passa bättre som avrundning av årets seminarieserie tillsammans med Grant Thornton än en föreläsning med författaren och IoT-experten Peter Waher. Under året har deltagarna bjudits på kunskaper i hur man kan ta del av nya miljardmarknader som Health Tech och Internet of Things, hur man bygger affärsmodeller som blir bättre ju mer de utmanas och hur AI kan hjälpa dig att utveckla relationen med dina kunder.
Dataföreningen fick en stund med Johan Collby som är ansvarig för Grant Thorntons branschsatsning inom Tech och Christer Berg, verksamhetschef för Dataföreningen, för att prata lite om samarbetet och sammanfatta året som gått.
Opartiskt kunskapslyft
När vi frågade Johan om bakgrunden till samarbetet med Dataföreningen, framhäver han att den största nyttan är att föreningen sitter på en gedigen kunskap inom digitalisering som vi förmedlar objektivt och oberoende av andra aktörers intressen.
– Många på marknaden erbjuder kunskap inom detta område men Dataföreningen har en värdegrund och neutral ansats gentemot teknik och teknikleverantörer som vi gillar. För oss och våra kunder har det gett en högre kunskap inom digitalisering och hur man kan förhålla sig till detta.
– Teknikutveckling innebär förändringar, fortsätter Christer Berg. Så har det alltid varit. Den pågående digitaliseringen påverkar på ett omvälvande sätt såväl företagande som samhället i stort. Därför är en oberoende mötesplats för att diskutera utvecklingen så viktig.
Lyckat koncept
– Seminarierna har varit populära och i flera fall mycket populära. Föredragshållarna har hållit mycket hög kvalitet och det har varit en god blandning av publik, anser Johan. En utmaning som han ser är att komma ut med mer ”okända” namn på teman inom IT och digitalisering då många inte har en relation till frågeställningarna såvida det inte rör de stora digitala megatrenderna. Att få rätt mängd och rätt typ av publik är en följdeffekt av den utmaningen.
Christer Berg lyfter fram kopplingen till Dataföreningens vision.
– Vår vision är en digitalisering som stärker individer, företag och samhälle. Vi vill gärna på alla tänkbara sätt bidra till ett ökat värdeskapande genom förståelsen av ny teknik och nya koncept. I stort handlar det om ett samhällsbygge som gynnar alla.
Samarbetsutveckling under 2020
– Framtidsspaningen för vår bransch är att den kommer genomsyras av digitalisering i varje del av våra uppdrag, konstaterar Johan. Till exempel är revision imorgon likställt med dataanalys i många avseenden. Därav är det än viktigare att förstå hur det digitala är uppbyggt, inte minst för mig och mina kollegor.
– Experterna i vårt nätverk har ett behov att nå ut med sin kunskap och sina budskap till nya målgrupper, säger Christer Berg. Hos Grant Thornton möter vi en grupp som har beslutskraft att driva förändringar. Vi behöver nå dem och de behöver möta oss, för att ömsesidigt öka insikterna om utvecklingens möjligheter och fallgropar. Under 2020 utlovar vi ett fortsatt spännande program.
Johan avrundar med att betona att Dataföreningen är en viktig del i deras mix av kunskapsspridning för deras entreprenörer.
– Det som Dataföreningen gör är något som påverkar våra kunder i stor grad idag och kanske ännu större grad imorgon. Vi ser gärna nya diskussioner om hur vi kan ta detta samarbete till version 2.0.