I december i år lanserade Dataföreningen två nya SIG:ar (särskilda intressegrupper) – SIG CDO och SIG Cybersäkerhet – för att möta behovet av fördjupningar och erfarenhetsbyten inom en rad aktuella frågor och ämnen. Och fler är på gång.
Peder Poulsen, som sedan 2004 drivit och sammanfört nätverk inom it-strategi och digitalisering i Dataföreningens regi, är initiativtagare till och ledare för en av dessa intressegrupper - SIG CDO i Stockholm.
Strategisk digitalisering i offentlig sektor
Han menar på att det finns ett stort behov av en plattform för inspiration och utbyte av erfarenheter, framgångar och utmaningar inom strategisk digitalisering i offentlig verksamhet.
– Digitalisering av det offentliga Sverige måste hanteras på strategisk nivå från organisation (program) till affärsplaner … och det är just där som gruppen fyller sitt syfte, säger Peder.
– I gruppen kommer vi diskutera hur vi kan förbättra och utveckla offentlig verksamhet i strategiskt ledarskap med fokus på styrning och ledning. Det gör vi genom att syna IT-strategier, diskutera innehåll och best practice.
Vad bör en mission och plan omfatta? Hur uppnår vi mål i vägledning? Vilka resultat bör IT-ledning uppnå med färdplan? Och vilka kan definiera, realisera och synka strategi till effektivt verksamhetsstöd samt styrning? Dessa och fler frågor är exempel på vad som kan avhandlas i gruppen genom diskussioner och inbjudna föreläsare och experter.
Till sitt första möte, 21 januari 2020, har gruppen bjudit in Miljöpartisten och före detta statssekreterare Alf Karlsson för att prata om svensk digitaliseringspolitik och -strategi och hur Sverige ska nå sina höga ambitioner med att bli bäst i världen på digitalisering.
Samarbete mellan experter i Umeåregionen
Även i Umeå har man sett ett stort kunskapsbehov inom en rad olika områden. Ett av dessa är cybersäkerhet, som nu startar på initiativ av Göthe Lindahl och Sören Berglund, CIO vid Umeå universitet, intressegruppen SIG Cybersäkerhet.
– Syftet är att skapa ett nätverk inom regionen inom området för alla lokala experter. Regionen innehar många duktiga informationssäkerhets- och IT-säkerhetsexperter. För att möta alla hot som existerar idag så måste man samarbeta.
Gruppen kommer att ha lunchmöte en gång per månad och dessa förläggs ute på gruppdeltagarnas företag. Det första mötet hålls på Norrlands Universitetssjukhus och kommer att beröra Ransomware och SIEM-system.
SIG Health Tech under uppstart
I dagarna blev det också klart att Stockholm kommer få ytterligare en SIG inom Health Tech och i Umeå planerar man för lansering av fler inom kort.
Medlemskap i SIG:arna är kostnadsfritt för medlemmar med Meet&Learn kompetenspaket. Är du intresserad av att delta i en SIG, är du välkommen att kontakta ledarna.
Peder Poulsen, SIG CDO, Stockholm
Göte Lindahl, SIG Cybersäkerhet, Umeå
Sören Berglund, SIG Cybersäkerhet, Umeå
AKTIVITETER INOM SIG
SIG CDO: Offentlig digital utveckling och hybrid IT – vad är effektiv politisk styrning?
Datum: 21 januari 2020
Tid: 18:00 - 20:00
Plats: F7
Adress: Fleminggatan 7, Stockholm
SIG Cybersäkerhet: Ransomware och SIEM-system
Datum: 27 januari 2020
Tid: 11:30 - 13:00
Plats: Norrlands Universitetssjukhus, NUS Södra Entrén Skiffersalen mitt emot Café Kristallen.
Adress: Daniel Naezéns väg, 907 37 Umeå