YH-myndighetens tilldelning av it-utbildningar är inte tillräcklig för att möta kompetensbehovet. Jens Grip, ordförande i Södra kretsen, har tagit initiativ till ändring. Nyligen träffade han flera utbildningsföretag för att ta reda på vad som ligger bakom det låga antalet utbildningar – och vad de gemensamt kan göra åt det.
Den rekordlåga andelen it-utbildningar i YH-myndighetens senaste tilldelning har mötts av kritik och många pekar på myndighetens tilldelningsprocess som den stora boven. Men problemet är mer övergripande än så. När Jens Grip, ordförande i Dataföreningen Södra kretsen tillsammans med Arbetsförmedlingen samlade utbildningsföretag från kretsens upptagningsområde, kom de inte bara fram till vad som faktiskt ligger bakom problemet. Flertalet lösningar kom också upp.
– Träffen var ett första steg mot att faktiskt se vad problemområdena är och vad vi kan göra på både lång och kort sikt för utbildningsföretagen. Därför bjöd vi in utbildningssamordnarna. Det är ju de som jobbar med det dagligen, säger Jens Grip.
På plats var bland andra EC Utbildningar, Hermods, Mediainstitutet och KYH. Elisabet Stein, utbildningsledare och näringslivskoordinator på Hermods, var en av deltagarna. Utbildningsföretaget finns på flera platser i landet och utbildar bland annat inom spel, teknik, sälj och it. Som hos de flesta YH-aktörer minskade tilldelningen av deras it-utbildningar i år. Däribland en sedan länge framgångsrik Linux-utbildning.
– Det som kännetecknar YH utbildningarna mot andra utbildningar är att det är bristyrken som vi utbildar inom. Att myndigheten har bestämt att just it-branschen har ett minskat anställningsbehov mot tidigare år överensstämmer inte med våra egna erfarenheter, säger Elisabet Stein.
Flera orsaker bakom YH:s beslut
När frågan kom upp under träffen var bland annat YH-myndighetens otydlighet och näringslivets bristande engagemang några av de problem deltagarna gemensamma problem. Att det är relativt få som faktiskt genomför it-utbildningarna var en annan.
– Den dåliga genomströmningen på IT-utbildningarna kan förklaras med att många studerande erbjuds jobb innan examen. Och på ett flertal IT-utbildningar är det för få sökande vilket begränsar urvalet av de studerande, säger Elisabet Stein.
Ett annat problem är den korta tidsram som ges för att hinna locka till sig ansökande varje år.
– Tilldelningsbeslutet från YH-myndigheten kommer först i slutet av januari vilket endast ger oss ett halvår att marknadsföra utbildningarna, förklarar Elisabet Stein.
Dataföreningen en del av lösningen
Deltagarna hann även blicka vidare och ett stort antal lösningar togs upp. Bland annat företagsträffar för att involvera näringslivet och ett samarbete med Arbetsförmedlingen för marknadsföring och rekrytering. Dessutom föreslogs Dataföreningen agera för att skapa förutsättningar för att ge utbildningsföretagen en enad röst.
– Nu kommer resultatet från workshopen gå ut till alla utbildningsföretag i södra kretsen tillsammans med förslag på fortsättning. Nästa steg är att ta ned alla dessa bra idéer som kom fram under workshopen och se vilka vi ska satsa på och vilka som vi ska ta vidare. Jag har förhoppningen om att skapa ett nätverk inom föreningen och få med utbildningsföretagen som medlemmar och få en långsiktig fortsättning, berättar Jens Grip.
Läs mer om Dataföreningens initiativ för fler YH-utbildningar inom it