“Vi borde dokumentera den fantastiska utveckling vi varit med om, i branschen och med W-DATA”.
Några arbetskamrater träffades. Året var 2013. Iden tog form. Arbetsgrupper bildades och nu kan vi ta del av resultatet. Det blev en bok. Det är en inifrånberättelse om IT-utvecklingen från ett företagsperspektiv.
Boken beskriver hur IT kom till Södra Vätterbygden genom att Svenska Fläktfabriken och Husqvarna Vapenfabrik 1966 bildade IT-företaget W-DATA AB. Båda företagen var välkända internationella företag, som alltid utnyttjade teknik av hög klass.
W-DATA byggde ett kontorshus 1967 med bästa utsikt på en av ängarna vid E4-an mellan Jönköping och Huskvarna. Där samlades IT-folket från ägarföretagen. Arbetsstyrkan ökade sedan snabbt med fler medarbetare inom system, programmering, teknik, metod och drift. Ett IT-centrum skapades för ägarna med hundratalet medarbetare och IT-experter i Huskvarna. Medarbetarna verkade både nationellt och internationellt.
Efter hand etablerade W-DATA lokalkontor på flera platser i Sverige och samtidigt utvidgades kundbasen. En stark pionjäranda uppstod bland medarbetarna. Baserat på spetsteknologi gavs möjligheten att bygga och ta i drift moderna och effektiva system för kunderna. Samtidigt var det mycket roligt och stimulerande att arbeta i denna nyskapande bransch.
W-DATA som eget företag verkade i 25 år och blev en förebild för kunskapsföretagens utveckling, speciellt inom IT-området. W-DATA var också en plantskola från vilken många personer gick vidare in i framträdande positioner i näringslivet och offentligheten.
I år 2016, är det 50-årsjubileum för bildandet av W-DATA AB. Projektgruppen har forskat, samlat och uppmanat andra att göra detsamma. Många har skyndat till och bidragit med både vetande, berättelser och bilder. Historien innehåller alla komponenter vi upplevt i branschen med strukturförändringar, avknoppningar och så småningom fusion med ABB-data (1992). Av de mer lyckade avknoppningarna kan nämnas Systeam (1984) som sedan via en fusion med EDB (2010) bildade Evry.
För många är det säkert spännande att återknyta kontakten med bokens rika persongalleri. Vad gjorde de och vart tog de vägen?
Den här boken är ingen roman. Den är ett tidsdokument skrivet av individer som varit med. Boken skildrar inte state of the art för IT, utan hur databehandlingen såg ut i verkligheten, hur den organiserades, utmaningarna, applikationerna, koncepten. Den visar också hur det tog flera år för ny teknik att etablera sig även hos de organisationer som ansågs som ledande.
Detta är en resa som börjar med vad som kallades stordatorer, fortsatte med minidatorer, persondatorer och som nu molnbaserade tjänster. Stor och stor. En 1401 hade 1966 upp till 16k minne och skivminnet var på 2 MB,
När System/360 kom 1967 hade den 128K minne och kunde köra ett program åt gången. Indata stansades i hålkort av ofattbart snabba stansoperatriser och resultatet levererades på pyjamaspapper. Om något gick fel under nattens körning väntade en minnesdump i hexadecimal kod. Runt denna teknologi byggdes företag för att betjäna företag.
Vi glömmer så lätt, men så här startade resan:
- Det fanns inga mobiltelefoner – endast en telefon fast kopplad i väggen
- Det fanns inga realtidssystem med bildskärms- terminaler
- Det fanns inga eMail-system
- Det fanns inga persondatorer
- Det fanns inget internet, inga surfplattor och inga smarta mobiltelefoner
- Det fanns bara svartvit TV och endast en program- kanal
- Det fanns inga hjälpmedel för dokumentation – förutom enkla skrivmaskiner (och tippex!) • Det fanns ett fåtal möjligheter att distribuera text; nämligen via vanlig post, telegram och telex • Det fanns bara begränsade möjligheter att söka information t ex i uppslagsverk och på bibliotek • Det fanns ingen videoteknik
- Det fanns inga IT-baserade sociala medier
- Det fanns inga bank-, betal-, kreditkort men gott om kontanter (även på bankerna!)
- Det var vanligt att lönen levererades kontant i ett kuvert
- Det fanns bara ritbrädor på företagens konstruktionsavdelningar
- Det fanns få hjälpmedel i de administrativa rutinerna – de var oftast blankettbaserade
- Det saknades modeller och hjälpmedel för att utveckla och underhålla tillämpningssystemen
- Det saknades även metodik och hjälpmedel för att ”drifta” systemen på ett säkert sätt
- Det var en enorm brist på utbildat datafolk och speciellt de som hade ett par års erfarenhet
- Det fanns kunskapsluckor hos kunderna och systemanvändarna gällande verksamhetens behov, teknikens möjligheter, metoder för kravanalys och beställning
Den här boken beskriver resan från detta läge till där vi är idag. Bilderna nedan illustrerar och i boken finns berättelserna.
Du kan beställa boken på telefon 070-6341017 eller 070-6067703 eller e-mail till wskrifter@gmail.com
Text: Thure Bergström