När Södra kretsens vinnätverk firar 30 år är det med temat ”förändring”. Men temat avser vinerna, i nätverket är det mesta sig likt. Det gäller även bestående nätverksledaren Bertil Pålsson.
1986 höll Södra kretsen årsmöte i det just nyinvigda Börshuset i Malmö. Dåvarande ordförande och vinintresserade Paul Histrup hade beställt ett passande vin till middagen som uppskattades – så mycket att det inspirerade till att starta ett vinnätverk.
– Mitt i semestern fick vi ut ett utskick där det stod att kretsen startat ett vinnätverk och att jag var ansvarig. Jag tappade pappret för det var mer än jag visste. Han som skulle fråga mig hade glömt det, fick jag höra i efterhand, berättar Bertil Pålsson, nätverksledare och pensionär.
Som medlem i vinföreningen Munskänkarna var det dock inget konstigt för Bertil Pålsson och nätverksledare kunde vara kul ett uppdrag, tyckte han. Sedan dess har han arrangerat över 50 provningar för Södra kretsens medlemmar. Det har blivit allt från vinprovningar högst upp i ett nybyggt Turning Torso till snapsprovningar i Danmark. Under träffarna har flera nya nätverk uppstått, precis som jobbmöjligheter och framförallt olika konstellationer av sammansvetsade kontaktnätverk.
– Snapsprovningen pratas det om än idag, avslöjar han.
Drivs av uppskattningen
För Bertil Pålssons del har nätverket inneburit mer administration än vin. Oftast får han stå i dörren och vänta på eftersläntrare medan medlemmarna provar viner i rummet bredvid.
– Det ska prickas av folk, räkna pengar, administreras och annat. Men det har varit trevligt ändå. Det ger mycket att få låta andra ha skoj. Det är väl föreningsmänniskan i mig, att man ställer upp och gör saker även fast det inte alltid ger konkret betalt. Men visst, jag har ju också fått min beskärda del kontakter under åren.
Framförallt är det vetskapen om att folk uppskattar det han gör som driver honom. Folk har trevligt, skaffar sig kontakter och delar erfarenheter i en mer inofficiell miljö.
Tema förändring
Provningarna har nästan alltid gått efter ett tema, till exempel Frankrike, vita viner, eller champagne. Till 30 -årsjubileumet är temat ”förändring”.
– Många viner smakar inte som de gjorde för 30 år sedan, även om de kommer från samma gård. Tanken är att vi ska hitta viner som både har förändrats och de som inte har det. Och jämföra och se vad som skiljer dem åt och diskutera vad förändringarna kan bero på.
Förändring är dock inget som drabbat vinnätverket. Bertil Pålsson arrangerar provningar precis som alltid. Och enligt honom själv finns det ingen anledning att ändra på något nu.
– Jag kommer att fortsätta leda nätverket. Det är mycket trevligt och så länge det är det kommer jag fortsätta, försäkrar Bertil Pålsson.
Vinnätverkets 30-årsjubileum hålls den 17 november i Turning Torso. Läs mer och anmäl dig här.