Projektet Innovation + ska bana väg för fler innovativa lösningar till Västerbottens läns landstings vårdsektor. Målet är en strömlinjeformad process mellan idé och marknad med en modernare vård samt stärkt företagarkultur och konkurrenskraft i regionen som tydliga fördelar. 19 september besöker projektet DF i Skellefteå.
Innovationshubbar med syftet att få fram nya innovativa lösningar är inget nytt. Formatet möjliggör ett nära och öppet samarbete mellan etablerade aktörer och nya spännande entreprenörer och erbjuder ofta inkubatorer som kan hjälpa till att omvandla idén till en affär.
Flera av Silicon Valleys framgångssagor har sitt ursprung i hubbar och det kanske mest kända svenska exemplet är betallösningsföretaget Klarna som gick genom Handelshögskolans inkubator SSE Business Labs. Att omkring 300 Spotify-anställda huserar i hubben Epicenter i Stockholm för att dra nytta av platsens innovationskraft, säger också en del om innovationshubbarnas effektivitet.
Västerbottens läns landsting är en av de aktörer i regionen som har valt att inte bara nyttja kraften i en innovationshubb, utan förädla formatet ytterligare. Landstinget driver sedan tidigare Innovationsslussen, en uppsökande verksamhet som fokuserar på att hitta de bra idéerna och uppmuntra entreprenörer till att ta steget fullt ut och satsa på deras lösning. Och nu har landstinget tillsammans med Umeå universitet, region Västerbotten och några av regionens kommuner, startat projektet Innovation +.
– Det finns inkubatorer och andra som hjälper startupföretag, ganska många här i Västerbotten till och med. Till exempel Uminova, UBI, ABI, Companion, Almi och andra. Men för att komma dit behöver en entreprenör ta steget och bestämma sig för att satsa på sin idé. Vi vill skynda på vägen från idé till marknad, en process som kan ta väldigt lång tid, säger Sara Nilsson, projektkoordinator för projektet Innovation + vid Västerbottens läns landsting.
Tre fokusområden
Det finns mycket att effektivisera på vägen mellan idé och marknad, menar hon. Ansatsen i projektet är därmed bred men med tre fokusområden: Öppen innovation med bland annat idéutveckling och prototyping. Testytor för bland annat match-making, avtal och upphandlingmodeller. Samt kapacitetsutveckling för entreprenörer och SME.
– Vi vill bland annat ta fram en metod för hur man plockar upp behovet ute i verksamheter. Vi använder workshops och intervjuer för att verifiera problemet och vad som behövs för att lösa det. Vi definierar vägen till en färdig lösning och ser samtidigt till affärsmöjligheterna. Har lösningen potential att bli en kommersiell produkt eller inte? Och om det snarare är det senare – är det kanske något vi ändå bör driva och utveckla internt, berättar Sara Nilsson.
Bättre vård och stärkt region
Ett av målet med Innovation + är att bana väg för små och medelstora företag (SME) in i vårdsektorn. Med en vård som i regel är pressat att prioritera kostnadseffektiva lösningar, får SME ofta börja i underläge gentemot de större konkurrenterna. Projektet hoppas därmed få in fler nytänkande lösningar i vården, med en modernare vård som följd. Ett välmående företagarklimat i regionen och stärkt konkurrenskraft är andra vinningar projektet hoppas på.
– Vi har redan ett starkt life science-kluster här i Västerbotten och det vill vi få att växa så att vi kan konkurrera med både resten av Sverige och världen, säger Sara Nilsson och fortsätter:
– Framöver kommer vi även fokusera på upphandlingsprocessen och att skapa medvind för innovativa lösningar som vill in och göra nytta i vården; hur kan vi arbeta för att man inte ska fastna i gamla kravställningar där man ofta tänker snarlikt. Hur kan man ändra sättet att se på upphandling så att vi kan bli mer flexibla kring vilka lösningar vi väljer.
Besöker DF Skellefteå
19 september kommer en av projektets affärscoacher Annika Simonsson till Dataföreningen i Skellefteå och berättar mer om projektet, om hur entreprenörer kan dra nytta av det och hur användare kan ta del i det. Då går hon även igenom hur du som entreprenör kan tänka för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för dig att nå en marknad med din lösning.
– Vi hoppas att få prata med både SME och användare, men även vanliga medborgare. Många som besökt vården har åsikter och kan ge nya perspektiv, säger Sara Nilsson.
Har du en innovation för vården?
19 september besöker affärscoach Annika Simonsson från projektet Innovation + i Västerbottens läns landsting DF Skellefteå och berättar hur de underlättar vägen från idé till marknad för spännande innovationer inom vården. Ta tillfället i akt och hör hur din idé kan få den extra skjuts som behövs för att etableras.