Tre av tio anställda i Luleås IT-sektor är kvinnor. Nu samlar ITQ-nätverket i Norrbotten och Knowit Norrland regionens näringsliv för hitta svar på hur fler unga kvinnor ska vilja välja IT.
2016 var enligt IT-och telekomföretagen andelen kvinnor i den svenska IT-branschen inte högre än 28 procent. Störst är skillnaden inom de tekniska yrkesgrupperna. I EU-rapporten Active women in the ICT Sector framhålls IT-branschens präglade grabbkultur och stereotypiska könsroller (det anses fortfarande mer okej för en pojke att löda kretsar än för en flicka) som delar av problemet. Vill du som kvinnlig entreprenör ge sig in i branschen får du även räkna med att nio av tio riskkapitalinvesteringar i techbolag går till manliga grundare.
Idag upplever varannan kvinna i IT-branschen att de har sämre karriärmöjligheter än män.
Samtidigt stiger medvetenheten i branschen och runt om i landet växer fler och fler initiativ för en mer jämställd IT-bransch fram. TNG, Arbetsförmedlingen och Lexicon har gratisutbildningen Java4Women. Almega och IT- och telekomföretagen driver förändringsprogrammet Womentor. Andra exempel som lyfter och engagerar kvinnor inom IT är Tjejer Kodar, Women in Tech och Geek Girl.
Gemensam kraftansamling
ITQ-nätverket i Norrbotten har sedan 2007 stöttat och inspirerat kvinnor i IT-branschen. För att skapa bättre förutsättningar så att fler kvinnor ska vilja välja IT (och stanna kvar) samlar nu nätverket tillsammans med Knowit Norrland, Luleås näringsliv för en gemensam kraftansamling.
– I Luleå är siffrorna inte bättre än i resten av landet. Enligt en Bisnode-rapport som presenterades vid årsskiftet är 496 av de totalt 1683 personer anställda inom IT i Luleå kvinnor, berättar Berit Vonstad och Anna Lundqvist som är nätverksledare i ITQ.
Berit Vonstad är till vardags account manager på Knowit Norrland, Anna Lundqvist driver konsultföretaget Complete Consulting.
Under en långfrukost bjuder de in till diskussioner och paneldebatt. Här lyfts frågor som: Hur kan ett teknikintresse stimuleras redan i yngre år? Och hur kan näringslivet hjälpa till att skapa utvecklande karriärmöjligheter så att fler vill stanna kvar inom branschen? Bland de inbjudna finns studenter och representanter från Tullverket, Tieto, Knowit Norrland, Academic Work, Luleå Makerspce och Arctic Group. Fler behövs, det gäller både studenter, anställda och arbetsgivare.
– Vi tror att det blir ett bra tillfälle att lyssna på och lära av varandra. Mötet är en del i det arbete vi tillsammans måste göra för att locka fler yngre kvinnor till IT-branschen och få dem att stanna kvar i Norrbotten, säger Anna Lundqvist.
Möts på neutral mark
Precis som alla nätverk i Dataföreningen är ITQ-nätverket oberoende och ideellt. En utgångspunkt som Berit Vonstad och Anna Lundqvist tror kan bidra till konstruktiva samtal mellan konkurrenter. Med förhoppningen att ett eller annat initiativ eller samarbete ska uppstå ur diskussionerna.
– Vårt nätverk är ett forum där IT-konsultbolag och andra arbetsgivare inte är konkurrenter utan delar sina erfarenheter för att gynna branschen. Vi hoppas att frukosten blir ett bra tillfälle för dem att både ge sin egen syn på utmaningar och lösningar, och att lyssna till andras, säger Berit Vonstad.
Stöd och inspiration i ITQ-nätverket
ITQ Norrbotten är ett öppet nätverk som stärker, stödjer och inspirerar kvinnor inom IT-branschen i Norrbotten. Det gör de genom aktivt kontakttagande och omvärldsbevakning och genom att lyfta fram medlemmarnas kompetenser i egna och externa föredrag.
Nätverket har sitt säte i Luleå och träffas cirka fem gånger per år. Nätverket är öppet och gratis för Dataföreningens kvinnliga medlemmar.