Dagens skydd för vår personliga integritet har sina brister. Men den största utmaningen är vår godtrogna inställning till det. Daniel Akenine, säkerhetschef på Microsoft och författare till it-thrillern 11 gram sanning, spräcker tre myter om att våra personliga data sitter säkra.
Information om det mesta i våra liv och levnadssätt registreras och brukas av kommersiella aktörer. Detta är de flesta medvetna om. Färre känner till att kulturen och reglerna kring datainsamlingen har sina brister.
Daniel Akenine menar att det finns framförallt tre myter som vi lutar oss mot i tron om att vår integritet är skyddad.
Vi har inget val
Den första är uppfattningen om att vi kan välja bort tjänster och produkter som kräver att vi registrerar oss.
– Allt du gör registreras. Hur du förflyttar dig, vilka tågbiljetter du köper, var du tankar, vad du handlar. Väljer du att stå utanför innebär det att du också måste välja bort att inte resa, inte äga en bil, inte ha ett kreditkort. Det valet finns inte längre, säger han.
Anonymiserad data inte längre anonym
– Det finns också föreställningar om att anonymiserad data kan användas utan att riskera att integriteten kränks. Men att behålla anonymiserad data anonym har visat sig svårare än vi vad vi trott.
Det bekräftas bland annat i en amerikansk studie publicerad i vetenskapstidskriften Science tidigare i år. Där har forskarna konkret kommit fram till att du bara behöver ha två fakta om en person i en databas på 1,1 miljoner personer, för att med mer än 50 procents sannolikhet kunna peka ut rätt anonymiserad person i databasen.
Samtycke fungerar inte
Slutligen nämner Daniel Akenine övertron på samtyckesbegreppet. Som det fungerar idag, menar han, är det inte en bra lösning.
– Vi klickar i så otroligt många samtyckesknappar utan att egentligen sätta oss in i vad de betyder. Det är få idag som vet vad din personliga information används till, även fast du har samtyckt till det.
”Behöver stanna upp och tänka till”
I hans bok 11 gram sanning från 2014 belyser han problemet med ett skrämmande scenario. Romanen handlar om hur en ensam människa med hjälp av information, psykologi och matematik skapar sig förutsättningarna att kontrollera en hel värld.
– Scenariot är spekulativt, men faktabaserat och absolut möjligt.
Han förtydligar att det inte är insamlingen av våra data i sig som är problemet. Insamlingen är nödvändig för digitaliseringen och ett modernt samhälle utan den har blivit orealistiskt.
Det är snarare det potentiella missbruket vi behöver adressera. Ansvaret för att våra data används på ett etiskt sätt ligger både hos den som samtycker till insamlingen och den som äger den. Skyddet av vår personliga integritet kommer osannolikt bli bättre om inte alla inblandade ser på det med öppna ögon.
– Vi behöver lyfta frågan och få folk att stanna upp och tänka till.
Föreläser i Linköping
Den 23 september ger Daniel Akenine en öppen föreläsning på Mjärdevi Science Park i Linköping. Arrangör är nätverket Trender och Visioner.
Där berättar han mer om utmaningarna i integritetsfrågan, men även om möjligheterna med data och big data och dess potential till förändring. Givetvis avslöjar han sina tankar om hur vi kan lösa integritetsknutarna i hanteringen av den mest intressanta typen av data – den om oss människor.
FAKTA: FÖRELÄSNING MED DANIEL AKENINE
När: 23 september kl 11.30-13.00
Var: Mjärdevi Science Park, Linköping
För vem: Föreläsningen är öppen även för dig som inte är medlem.
Anmälan: Anmäl dig här senast den 21 september.
Arrangör: Trender och visioner-nätverket i Östra kretsen
Boken 11 gram sanning kommer att kunna köpas till specialpris på plats.
Daniel Akenine är även internationellt prisad it-arkitekt, styrelseledamot i Dataföreningen Stockholmskretsen och aktivt verksam i bland annat MSB och Cloud Sweden. På @dakenine kan du följa hans tankar om integritet i det digitala samhället.