DIGI-DAGEN Att göra sin röst hörd genom att skapa podcast, programmera i Scratch eller att som vuxen lär sig att leda barnhack. Dessa var de aktiviteter som stod på agendan på Dataföreningens första Digi-dag, som genomfördes på Fryshuset i Stockholm med ett 40-tal engagerade deltagare.
Barnhacket har blivit väldigt populärt. Detta är fjärde gången det anordnas i Dataföreningens regi. Väntelistorna är långa och därför har behovet av personer som kan leda hacken blivit allt större.
”Vi ska lära oss att leda hack”
Till hackledarutbildningen kom bland andra Emelie och Rebecca Zajd tillsammans med sin pappa Daniel. De är två drivna tjejer i åldrarna 10 och 12 år som mötte ett och annat förvånat vuxet ansikte när man styrde stegen mot utbildningen i att leda hack.
– Programmet Scratch är intuitivt och det var enkelt att komma igång. Tjejerna programmerade halva kvällen efter barnhacket som vi var med på tidigare i vinter. Den här gången var de ute efter lite mer utmaning och jag tror dom absolut skulle kunna vara hjälplärare om vi skulle leda ett eget. Kanske i barnens skola där dom har en mycket driven lärare som tipsade om det här, säger Daniel Zajd.
Digital kompetens uppstår inte ur intet. Förutom tillgång till tekniken så måste barn få prova sig fram. Uppmuntras att våga försöka och att göra fel.
– Jag tycker det är kul med tekniken och det har varit roligt att kunna få förmedla det till mina barn. Vi har haft möjlighet att ha saker tillgängliga hemma som barnen kunnat få använda. Det har varit en viktig del i lärandet. Att testa sig fram och inte vara rädd för tekniken. Barnhacken ger den möjligheten till fler, avslutar Daniel.
Utbildningen i att leda barnhack hölls av Zandra Zetterstrand, som varit med från det allra första hacket. Deltagarna fick lära sig allt som de behöver veta för att själva leda ett.
För de som vill engagera sig kan man ta kontakt med Dataföreningen och få råd hur man kan gå tillväga.
Fakta
Digi-dagen är en del av Dataföreningens satsning på att öka kunskap om teknikens möjligheter i skolan och ingår i projektet Digital kompetens i skolan – en kompetensplattform och mötesplats för kodande lärare, IT-proffs från Dataföreningen, kommun, näringsliv samt engagerade föräldrar.
Läs mer på om hur du kan engagera dig på www.dfs.se/digitaltbollplank
Artikeln är från Dataföreningens sida i Computer Sweden, se artikeln som pdf.