SMIL-priset tillfaller Årets IT-innovatör, en person som sett möjligheter med tekniken.
Vi vill lyfta fram de goda förebilderna och samtidigt förklara tekniken eller vad den kan användas till. SMIL-priset väntar på den person som på ett kreativt sätt utnyttjat eller utvecklat IT till nytta för regionen och allmänheten. Nomineringar kan göras av alla medlemmar.
Dataföreningen tog över prisutdelningen 2010. Priset är en vacker litografi av Siffermaskinen i Lund. Juryn består av medlemmar i Dataföreningen samt del av den ursprungliga juryn.
SMIL står för Siffermaskinen i Lund, en av Sveriges första datorer som numera i delar finns bevarat och finns utställt på Tekniska museet i Malmö. I år, 2016, fyller den 60 år.
Historik:
SMIL-priset instiftades 1997 av ett gäng glada entusiaster med en stark förankring i och tro på vår region – Öresundsregionen.
Priset delades ut första gången på Guldnatten april 1998. Sedan har det delats ut årligen (utom ett år) till IT-innovatörer i Skåne.
SMIL står för Siffermaskinen i Lund, en av Sveriges första datorer. I vår region!
Tidigare års pristagare:
2014 Martin Walfisz
2013 Michael Tiberg, Foo Cafe För skapandet av Foo Café och Codo Dojo där barn lär sig programmera.
2012 Tomas Wennström och Kristin Heinonen för att de skapat unkonferansen SSWB på Tjärö som har skapat spinnof-konferanser och chartrat tåg mm och satt Skåne/Blekinge på webbkartan
2011 Malmö-företaget Illusion Labs AB med motiveringen: ”Ett modernt företag som tidigt såg möjligheterna i en bransch som senare formligen exploderat och som otvetydigt satte Malmö på världskartan.”
Företaget grundades av Andreas Alptun och Carl Loodberg. Priset hämtades av Christian Lundquist och Marcus Andersson.
2010, DFS:s första år som utdelare fick Håkan Larsson, Furuboda Folkhögskola priset för sina enastående och kreativa både teoretiska och praktiska åtgärder vad gäller IT-hjälpmedel till människor med funktionsnedsättningar.
Om Sveriges första elektroniska datorer
SMIL, Siffermaskinen i Lund, invigdes 1956. Siffermaskin var det ursprungliga namnet på en dator i Sverige; man använde både siffermaskin och matematikmaskin. Ordet dator tillkom senare, på ett förslag av Prof. Börje Langefors. I allmänspråket kallades datorn först för elektronhjärna och senare även för data. Alla dessa ord har numera ersatts av ordet dator.
SMIL var den 2.a elektroniska datorn i Sverige och konstruerades baserat på specifikationen från BESK (Binär Elektronisk Sekvens Kalkylator). SMIL fick stor betydelse för utvecklingen både inom universitetet i Lund och i industriell användning. De var i bruk nästan 15 år (1956-1970). Få datorer har haft så stor inverkan på datorutvecklingen i Sverige.