Ledarskapscoachen Karina DiLucia föreläser om hur digital stress påverkar oss och hur vi kan lära oss att hantera den.
Varje sekund tar vår hjärna emot 11 000 000 bits information. Det inkluderar allt vi ser, läser, doftar, känner och hör. Av dessa 11 miljoner är det dock inte mer än 40 som våra huvuden klarar av att ta in. När digitaliseringen ökar både mängden information och dess tempo ökar därmed även risken för stress och ohälsa.
3 oktober i Umeå föreläser ledarskapscoachen och terapeuten Karina DiLucia om hur digital stress påverkar oss – och hur vi kan lära oss att hantera den.
– Digitaliseringen ökar och ger fantastiska möjligheter. Men sjukskrivningarna ökar i nästan samma takt. Idag ställs vi inför lika många val och beslut under tio minuter som stenåldersmänniskan gjorde under en hel livstid. Det är våra hjärnor inte designade för, berättar Karina DiLucia.
Enligt en nyligen publicerad undersökning från brittiska IPA spenderar vi upp till åtta timmar per dag i olika medier. Mobilen plockar vi upp för en snabb titt omkring 325 gånger per dag. Att det snabba informationsflödet gör hjärnan trött är idag vetenskapligt konstaterat, berättar Karina DI Lucia. Alla de val vi medvetet eller omedvetet ställs inför påverkar oss och stör vår sömn och vår koncentration.
– Det kan i sin tur påverka oss på jobbet och i våra relationer och till slut skapa en negativ spiral, säger hon.
Beteendet är många gånger omedvetet, ofta påbjudet av hjärnan själv.
– Varje gång vi får ett sms, en like eller faktiskt bara tittar på mobilen sker ett dopaminpåslag. Och hjärnan är lat och tar gärna emot snabba kickar. Mobilen har blivit en centralstimulerande enhet och det är såklart inte heller bra i längden.
Karina DiLucia vill varken bromsa informationsflödet eller få oss att undvika det. Det vi bör göra, menar hon, är att reflektera över våra beteenden och göra medvetna val kring hur vi ska förhålla oss till dem.
– Vi kan inte och bör inte slå av allt, men vi kan välja hur vi kan förhålla oss till alla informationskällor vi omger oss med. Behöver vi verkligen ha med oss mobilen på alla möten? Behöver vi skicka ett mail så fort vi undrar något? Digital stress uppkommer ofta ur omedvetna beteenden och vi måste bidra till att öka medvetenheten. Det gäller såväl individer och arbetsgivare som samhälle.
Den 3 oktober besöker Karina DiLucia Umeåkretsens lunchseminarium, Digitala resan, för att ge oss en knuff mot att bättre hantera digital stress. Boka din plats här.