KRÖNIKA Christer Berg rapporterar från årets Almedalsvecka, som var galet stor: 3.823 events under 7 dagar. Det är en mättnad som litet lågmält börjar ifrågasättas. En idé som hördes i vimlet var att den borde utvecklas som TED, med filialer runt om i landet. Framtiden får utvisa.
Dataföreningen var representerad på tre scener. Jag höll en presentation under Computer Swedens dag #digitaliseraNU och medverkade i en diskussion om Bitcoin och blockkedjor tillsammans med vice chefsåklagare Jan Tibbling, arrangerad av Ekobrottsmyndigheten. Birgitta Edberg höll en presentation under EIT Digitals dag om Makerspaces – a part of the innovation value chain.
Det är dags att sluta använda trendordet digitalisering var huvudbudskapet i min presentation. Digitaliseringen är självklar i alla aspekter av samhällsutvecklingen framöver, nu behöver vi börja prata mer om dess effekter: ökade frihetsgrader för individen, nya mer dynamiska former för värdeskapande och en ny nivå av samhällsengagemang.
Framför allt behöver vi formulera en vision för effekterna som alla kan förstå. Läxan från Brexit-omröstningen i Storbritannien är att alla grupper i samhället behöver känna sig inkluderade och berörda av samhällsutvecklingen. Annars har vi fler rekyler att vänta.
Jag bjöd in till samtal om detta under hösten – något som fick ett positivt gensvar från tongivande aktörer jag mötte under veckan. Målet är en gemensam vision som vi tillsammans kan kommunicera brett.
Digitaliseringen var annars fortfarande trendord nr 1, även om fler uttryckte att det nu börjar bli urkramat. Jämfört med förra årets eufori var digitaliseringen mer problematiserad. Hur ska vi kunna beskatta delningsekonomin? Hur ska det kontantlösa samhället fungera i praktiken? Är det bara kriminella som använder Bitcoin?
Heta områden i år var fintech (financial technology), blockkedjan, edtech (educational technology) och integrationen av nyanlända. AI är på insvängning. Men robotiseringen som ska ta alla jobb, som det pratades mycket om förra året, var mer nedtonat. Något som däremot diskuterades flitigt är den så kallade gig-ekonomin – en ökning av olika former av frilansare med kortare uppdrag som modell. Polyanställningar, att ha flera arbetgivare, väntas också öka.
Min spaning är att nästa års trendord blir artificiell intelligens, blockkedjor och edtech. Och att fintech är fortsatt hett.
I en panel hos Skandia om fintech medverkade centerledaren Annie Lööf, grundarna av Klarna och iZettle, Sebastian Siemiatkowski och Jacob De Geer, samt Anna Felländer från Swedbank.
Anna Felländer var förvånansvärt pressad och i försvarsposition. Boomen för fintech verkar vara ett hot mot etablerade banker, som de inte har en genomtänkt strategi för att möta. Gå emot eller med? Det hettade till rejält åtskilliga gånger under debatten. Anna ropade efter regleringar, vilket Annie Lööf kylde ner med hänvisning till att den reglering som behövs finns. Sverige har dessutom varit med och stiftat en ny EU-lag som öppnar för ökad konkurrens på konsumentmarknaden för finansiella tjänster (PSD2).
”Edtech är det nya svarta”, var en intressant panel på Googles scen. Medverkande var bland andra Hanna Harge, vd Schoolido, Martin Tiberg, medgrundare Invigos och Malin Schmidt, vd Sanoma Utbildning. Edtech är ett bredare begrepp än e-learning och omfattar alla aspekter av teknikstödd utbildning. E-learning är gammalt och mossigt, var en kommentar.
Internationellt är edtech stekhett hos riskkapitalister, men i Sverige ligger vi efter. Området är inne i en experimentell fas med ett spretigt spektrum av startups. Fokus verkar än så länge ligga på verktyg för grundskola och gymnasienivå. Men helt klart är edtech inne i en stark utveckling och kommer att mogna snabbt. Enligt panelen har riskkapital nu börjat flöda även till svenska företag.
Blockkedjan, ett för många okänt begrepp, dök upp litet här och där i olika sammanhang. En blockkedja är en distribuerad logg av transaktioner (block) som genom sin distribuerade struktur är självkontrollerande utan någon enskild styrande part. Parallell avstämning över alla noder omöjliggör manipulation.
Kryptovalutan Bitcoin bygger på en blockkedja, vilket gör att valutan kan fungera utan någon officiell utgivare. Lantmäteriet håller på med ett blockkedjeprojekt för att säkra upp hanteringen av lagfarter. På ett seminarium om framtidens mat pratades det om blockkedjeteknik för säker spårning av ingredienser och hållbar distribution i alla led.
World Economic Forum förutspår att blockkedjor kommer få stor betydelse för offentliga samhällstjänster som till exempel direktdemokrati och hantering av personuppgifter. (Om du vill veta mer om vad som är möjligt med blockkedjeteknik, anmäl dig gärna till nätverksmötet Blockkedjan leder till paradigmskifte inom kundlojalitet, poängsystem och CRM, 1 september i Stockholm).
Många är engagerade i integrationen av nyanlända. Under Computer Swedens dag berättade Linkedin och Refugee Tech om sina satsningar. I andra paneler var Refugee Welcome, Just Arrived med flera med. Men precis som Computer Sweden skriver i sin analys efter Almedalen är initiativen disparata och utan samordning. Arbetsförmedlingen tar en allt aktivare roll vilket sannolikt kommer att öka effekten av allas insatser.
Slutligen vill jag nämna ett rundabordssamtal arrangerat av Microsoft. Vi var nio inbjudna från intresseorganisationer, myndigheter, näringsdepartementet, riksdagen och startups som åt en god middag i en trädgård till en anrik villa från mitten av 1800-talet. Värdar var Microsofts nye vd Joacim Damgard och Daniel Akenine. Ämnet var hur vi skapar förtroende för digitala tjänster.
Mycket värdefullt att få ta del av allas olika infallsvinklar. Min analys av samtalet är att det är lika mycket ett pedagogiskt problem som ett tekniskt. Stora värden står på spel om förtroendet rasar. Även här finns anledning för olika berörda aktörer att agera gemensamt.
Ett bra initiativ med rundabord, som vi borde inspireras av.
Rekommenderad läsning i hängmattan: Digitaliseringskommissionens senaste rapport Det datadrivna samhället.
Sommarhälsningar
Christer