Digitalverkstan är tillbaka med nya aktiviteter varannan torsdag hela hösten.
Höstens program på Lindholmen i Göteborg startar torsdagen den 31/8, vecka 35 klockan 17.30-19.30.
Sedan erbjuder vi aktiviteter varannan vecka för alla anmält sig till terminen, fått plats och betalat terminsavgiften. Sista träffen är den 7 december. Förtur ges till barn till Dataföreningens medlemmar.
Ansvariga för genomförandet är Dataföreningen tillsammans med aktiva föräldrar. RISE ger support supportad av RISE med metoder och hjälpmedel. Du når oss via Facebook-sidan Digitalverkstan och på tel 070-2190852.
Höstens program kommer att genomföras i Sigma-huset, entreplanet, på Lindholmen.
Barn anmäls till terminen via formuläret här. Vuxna registrerar sig i nätverket och anmäler sig till enskilda aktiviteter via nätverket.
Kommunikation med barn sker via föräldrarna. Vi använder nätverkssidan och Facebook-gruppen för kommunikation. Kursplanen baseras i hög grad på tillgängliga videos, men olika individer rör sig olika fort i denna roadmap.
Höstens upplägg
Vi har tillgång till en stor lokal, där vi kan möblera med ett godtyckligt antal grupper. Vi kommer att jobba med korta uppgifter, med ett tydligt lärmål och som kommer att kunna slutföras under en kväll.
- Datorns komponenter, förstå kretsar och ledande material, enkel grafisk programmering mm. Teknikplattform Scratch och MaykeyMaykey
- Tema robotar med motorer, sensorer och logik. Teknikplattform - Lego Mindstorms och Little Bits
- Styra elektronik (t.ex dioder och servomotorer) med logik och sensorer. Teknikplattform Arduino
- Vi kommer att jobba även med micro:bit, den teknologi som BBC försett alla 5-e klassare i Engelska skolor med, och de som vill jobba aktivt med denna kommer att få disponera en egen micro:bit, som man kan programmera från vilken dator som helst, men även från en iPad eller en iPhone.
Handledarna presenterar kvällens uppgift på respektive station och deltagarna väljer uppgift baserat på intresse och förkunskap.
Scratch och Maykeymaykey
Här börjar vi med att bygga ihop en dator baserat på Raspberry Pi och känna på grafisk programmering med Scratch, sedan fortsätter vi med att slöjda kul ersättningar för tangentbordet med hjälp av MakeyMakey. Det blir typ fantasifulla spelkonsoler, musikinstrument mm.
Stommen i resten av terminen är Scratch och kunskapen att bygga ett rimligt avancerat spel med Scratch på ett eget konto. Arbetet görs via en webbläsare på en laptop, med fördel en egen, men det är inget krav.
"Robotstationen"
Uppgifterna kommer att skapa förståelse för sensorer, att man kan känna av både ljus, mörker, färg och ljud och att man kan få en robot att agera på detta. Uppgifterna kommer också att ge utrymme för fysiskt skapande. Programmeringen är inte baserad på Scratch.
Styra elektronik
Varje workshop skall tillåta mer fritt skapande och resultera i en företeelse som är lätt att förstå.
De som vill kommer att kunna fortsätta jobba med Arduino och få hjälp och stöd, men huvudsakligen flyttar vi dessa aktiviteter till micro:bit. Programmeringen kan göras med Scratch-liknande blockprogrammering som med en knapptryckning kan visas som Java-Script. micro:bit öppnar för intresserade att låna med sig skapade objekt hem. Första uppgiften är att bygga en kul nattlampa som tänds när det blir mörkt. Om du vill låna med en microb:it hem får du göra det vid lämnade av en pant i form av 150 kr som återfås när microb:ten lämnas tillbaka.
Värdar
Nyckelpersoner i progammet är studenter och engagerade föräldrar. Vi tar in nya studenter varje termin och dessa är engagerade även i vår roadshow-verksamhet, där vi erbjuder intresserade skolor och bibliotek att prova på digitalt skapade.
Att äta
Lokalen har ingen tillgång till kök eller catering, men vi fixar enkel fika fritt för barnen 20:- för vuxen.
Kommunikation
Terminsdeltagare och ledare kommunicerar via en sluten Facebok-grupp, åter mer mer info inom kort. På http://digitalverkstan.com kan du se exempel på vår verksamhet. Så även på Facebook. Sök på Digitalverkstan, så hittar du även Stenungsund och Kungsbacka.
Vi ser fram emot att se er hos oss i höst.
Anmäl dig här
Fel: Kontaktformulär hittades inte.