Jag ville hitta det jag kan brinna för, berättar Hanna-Maja Sewén. Nu är hon på väg mot ett karriärskifte till utvecklare, via en intensivkurs online. Hanna-Maja lyfter fram den engagerade supporten under utbildningen som väsentlig för studieresultaten.
Hanna-Maja är 39 år och kommer från början uppifrån landet, men bor nu i Stockholm med sin familj. Varför ett karriärskifte?
— Har aldrig tidigare hittat det jag verkligen vill göra och därför pluggat med fel inriktningar genom livet. Först tre år på Karolinska till tandtekniker, för att examineras till en marknad där det inte fanns några jobb. Då hamnade jag istället i bankvärlden. Det passade mig litet grann, men kände mig ändå inte hemma. Nu vill jag hitta rätt.
Dataföreningen har under en längre tid utforskat möjligheterna att möta kompetensbristen inom digitalisering och IT-utveckling. Sedan många år erbjuder vi högre vidareutbildningar för IT-professionella i föreningens utbildningsbolag DF Kompetens. Men branschen behöver fler nya medarbetare, många fler, framförallt utvecklare.
— I det här sammanhanget har vi kommit i kontakt med Code Institute i Irland som vi nu representerar i Sverige, säger Christer Berg som är verksamhetschef på Dataföreningen. Nu kan vi också erbjuda deras välrenommerade intensivutbildning för utvecklare, som uppnått mycket goda resultat internationellt. Utbildningen, som är på 16 veckor fulltid, har också akademisk status och ger 30 högskolepoäng.
— Jag hittade den här utbildningen på sociala medier, fortsätter Hanna-Maja. Och så har jag en man som är i branschen, som inspirerat mig att börja plugga igen. Vi tittade tillsammans på upplägget och kom fram till att det är helt rätt. Jag räknar med att vara klar i januari.
Hanna-Maja menar också att många tvekar inför att ta steget mot ett karriärskifte som utvecklare, beroende på ett missförstånd att man behöver bra på datorer.
— Men systemutveckling handlar inte om var insatt i elektroniken. Att bli en bra utvecklare bygger på förmågan till logiskt tänkande och en förståelse för design. Och att förstå och samspela med målen för utvecklingsprojekt, hur de skapar nya värden.
Dataföreningen ser tydligt att många fler kvinnor söker sig till yrket, när bilden av vad det innebär att vara utvecklare blivit tydligare.
Oftast genomförs kursen online i halvfart och tar då 6-9 månader att genomgå. Det är möjligt att klara den på 16 veckor, men det kräver fulltid 40 timmar per vecka. Kursen finns normalt också som fulltid i klassrum, men beroende på den pågående pandemin kommer det alternativet att finnas tillgängligt igen tidigast under andra kvartalet 2021.
— Supporten och lärarstödet har varit fantastiskt bra, säger Hanna-Maja. Det är viktigt för både motivationen och att hålla studietakten.
Enligt IT&Telekomföretagen kommer efterfrågan på bland annat utvecklare att vara fortsatt mycket hög.
— Vi instämmer i analysen, säger Christer Berg. Pandemin har inneburit ett genombrott för digitaliseringen på många plan. Viljan att acceptera digitala verksamhetsprocesser har ökat. Våra beteendemönster som konsumenter har förändrats. Många fler ser idag också digitala kanaler som ett naturligt sätt att umgås.
När pandemin är över, kommer därför investeringar i digitalisering att öka dramatiskt. Det gäller att positionera sig i de nya situationer som uppstår på nästan alla marknader. Vi kommer inte att gå tillbaka till hur det var före krisen.