Stadgar antagna av Dataföreningen i Sverige vid ordinarie Föreningsstämmor, 5 april 2016, 24 april 2017, 23 april 2021 och 22 april 2022.
§ 1. Definitioner
Föreningens namn är Dataföreningen i Sverige (”Dataföreningen”).
”Dataföreningen” består av en central gemensam förening, juridisk person, som driver gemensamma och övergripande frågor (”Riksföreningen”) samt ett antal anslutna, geografiskt indelade, Kretsar och Avdelningar som är separata juridiska personer (”Krets/Avdelning”).
Kretsar/Avdelningar är ideella föreningar som regionalt sammansluter Dataföreningens individmedlemmar med adress inom berört geografiskt område.
Vissa Kretsar är indelade i Avdelningar. För Avdelning gäller, i tillämpliga delar, vad som stadgas för Krets.
Riksföreningen har sitt säte i Stockholm. Kretsar/Avdelningar har sina säten i ett antal lokala orter runt Sverige.
”Föreningsstämma” hålls separat för Riksföreningen och för Kretsar/Avdelningar.
§ 2. Ändamål
Dataföreningen är ideell och intressedriven.
Dataföreningens ändamål är att:
- verka för en digitalisering av Sverige som stärker människan
- utveckla individers digitala kompetens och därigenom också stärka företag, organisationer och samhälle
- verka för ett hållbart, demokratiskt och humanistiskt samhälle, där digitaliseringen ger alla möjlighet att påverka och förbättra sina liv
- vara en oberoende plattform för att påverka digitaliseringens utveckling och inriktning samt att främja kontakter, erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling
- vara en kompetensresurs för remissvar, expertutlåtanden och utredningar
- främja tillgången på fortbildning, certifiering och högre vidareutbildningar
- vara drivande i utvecklingen av standarder, best practice, rekommendationer, guider och checklistor
- främja god praxis och reglerade förhållanden mellan leverantörer/säljare och användare/köpare av produkter och tjänster
- fortlöpande ha internationella och nationella kontakter för att bevaka utvecklingen inom digitalisering och IT.
§ 3.Medlemskap
Individer kan, efter ansökan, bli medlemmar i Dataföreningen. Medlemsvillkor fastställs av Riksföreningens styrelse och anslås på webben.
Individen blir medlem i Riksföreningen och samtidigt medlem i Krets eller Avdelning baserat på bostads- eller verksamhetsort.
§ 4. Medlemsavgifter och serviceavgifter
Medlemsavgifter och serviceavgifter beslutas av Riksföreningens styrelse för ett år i taget.
§ 5. Utträde
Medlem som bryter mot stadgarna eller ett stadgeenligt fattat beslut, kan uteslutas genom beslut i Riksföreningens styrelse.
Medlem som utträder eller utesluts ur Dataföreningen har inte rätt att återfå något av vad denne har betalat till Dataföreningen och inte heller rätt till några av dess tillgångar.
§ 6. Verksamhetsår
Dataföreningens verksamhetsår och räkenskapsår löper från den 1 januari till och med den 31 december.
För varje år skall Riksföreningens styrelse avge förvaltningsberättelse med resultat- och balansräkning.
Dessa skall tillställas revisorerna, senast 8 veckor efter räkenskapsårets slut, för granskning av räkenskaper och förvaltning.
§ 7. Indelning i Kretsar och Avdelningar
Indelning av Kretsar och Avdelningar samt respektive geografiska område fastställs av Riksföreningens styrelse. Förändring av indelning kräver, före Riksföreningens styrelses beslut, att motsvarade enhälliga beslut fattats av styrelserna i berörda Kretsar och Avdelningar. Dataföreningens målsättning är att Kretsar och Avdelningar skall vara i medlemsmässig och geografisk balans och att bästa medlemsnytta uppnås.
Krets och Avdelnings namn och stadgar skall godkännas av Riksföreningens styrelse. Krav och förslag på stadgar för Krets/Avdelning beslutas och tillhandahålls från Riksföreningen.
Krets och Avdelning skall varje år lämna en verksamhetsberättelse och uppgift om sin ekonomiska ställning till Riksföreningens styrelse.
Krets/Avdelningsstyrelse ansvarar för att:
- verksamheten drivs enligt stadgarna och för Föreningsstämma redovisad verksamhetsplan
- firmatecknare utses
- bokföringen och medelsförvaltningen sköts på betryggande sätt och under tillfredsställande kontroll
- fullmäktige och suppleanter väljs att representera Kretsen vid Riksföreningens Föreningsstämma
- planera och genomföra kurs- och konferensverksamhet, seminarier och medlemsträffar för information, erfarenhetsutbyte, projekt och kunskapsspridning
- medlemmar informeras om lokala aktiviteter.
Krets eller Avdelning som inte verkar enligt sina och Riksföreningens stadgar kan uteslutas från Riksföreningen efter beslut på Riksföreningens Riksstämma.
§ 8. Dotterbolag
Riksföreningen bör äga aktiemajoriteten i de dotterbolag man äger. Dotterbolagen är aktiebolag med egen styrelse och ledning.
Utdelning från dotterbolag får nyttjas det verksamhetsår utdelningen blir tillgänglig, det vill säga efter det att beslut om utdelning tagits på dotterbolagets ordinarie bolagsstämma.
§ 9. Riksföreningens styrelse
Riksföreningens styrelse utgörs av ordföranden samt, som ledamöter, ordföranden i varje krets. Varje styrelseledamot har rätt att ha en personlig suppleant. Kretsordföranden väljs på Kretsens ordinarie Föreningsstämma. Dennes suppleant utses inom Kretsen styrelse.
Riksföreningens ordförande väljs för ett år av Riksföreningens Föreningsstämma samtidigt som styrelseledamöterna fastställs.
Ordföranden och styrelseledamot bör inte ingå i styrelsen i mer än sex år.
Riksföreningens styrelse utser årligen, inom sig, en vice ordförande.
Tillträdande styrelsemedlemmar deltar som adjungerade, efterhand som de utsetts av kretsar, i styrelsemöten fram till Föreningsstämman. Detta innebär att styrelseledamöter normalt avgår och fastställs vid ordinarie Föreningsstämma.
Riksföreningens styrelse ansvarar för Dataföreningens organisation och förvaltning av angelägenheter såsom att:
- föreningens verksamhet drivs enligt stadgarna
- firmatecknare utses för föreningen
- arbetsordning för styrelsen fastställs årligen
- föreningens medlemsregister är aktuellt
- fastställa medlemsavgifter och serviceavgifter
- fastställa andel av medlemsavgifterna som skall tilldelas kretsarna/avdelningarna
- verksamheten samordnas mellan kretsar och avdelningar så att föreningens resurser utnyttjas optimalt för medlemmarna
- styrelserepresentanter utses i föreningens servicebolag och övriga dotterbolag
Om antalet kretsar minskar till färre än fyra eller ökar till fler än åtta skall Riksföreningens Föreningsstämma besluta om hur styrelsen skall sammansättas. För sådant beslut fordras endast en Föreningsstämma.
Riksföreningens styrelse måste vara enig för att Riksföreningens egna kapital skall tas i bruk. Om Riksföreningens styrelse avser att förbruka mer än 10% av det egna kapitalet, som fanns vid årets början, fordras beslut vid ordinarie eller extra Föreningsstämma.
§ 10. Styrelsemöte i Riksföreningen
Styrelse sammanträder på kallelse av ordförande; dock minst fyra gånger om året. Styrelsemöte skall dessutom hållas om minst två ledamöter så påfordrar.
Styrelsen är beslutsmässig när hälften av dess ledamöter deltar i beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Om styrelsemötet inte samlar minst 50% av ledamöterna skall mötet ställas in och nytt utlysas.
Kallelse och föredragningslista utsänds genom ordförandens försorg senast 7 dagar före mötet.
§ 11. Föreningsstämma och extra Föreningsstämma
Föreningsstämma anordnas av Riksföreningens styrelse inom fyra månader efter räkenskapsårets slut.
Kallelse till Föreningsstämma sker genom utskick av ett e-postmeddelande samt publicering på Dataföreningens webbplats tidigast fyra och senast två veckor i förväg. Dataföreningens webbplats skall samtidigt innehålla uppgifter och dokumentation över ärenden som skall behandlas.
Vid Föreningsstämma i Riksföreningen representeras Kretsarna av Fullmäktige som utses av Kretsarnas respektive Föreningsstämma. Då utses en Fullmäktig och en suppleant för varje påbörjat 1000-tal kretsmedlemmar, avräknat 31/12 föregående år. Antalet Fullmäktige per krets är dock minst två stycken.
Utsedda Fullmäktige utgör Riksföreningens stämma och utövar helt dennes befogenhet. Varje Fullmäktige har en röst. Föreningsstämman är beslutsmässig då minst två tredjedelar av hela antalet Fullmäktige är representerade.
Fullmäktig får inte inneha fullmakt från annan Fullmäktig.
Ledamot i Riksföreningens styrelse, eller suppleant som deltagit i styrelsebeslut, har inte rätt att delta på Föreningsstämman som Fullmäktig.
Fullmäktig har rätt att på distans delta på Föreningsstämman om så anges i kallelsen.
Personval skall förrättas med slutna sedlar om någon på Föreningsstämma så yrkar. All annan omröstning verkställs öppet. Där dessa stadgar inte föreskriver annat bestäms Föreningsstämmans beslut genom enkel majoritet – varmed avses mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av ordförande för Föreningsstämman.
Förslag till övriga ärenden som skall behandlas vid Föreningsstämma, skall vara Föreningsstyrelsen styrelse tillhanda senast den 10 februari. Därtill kan varje enskild Krets lämna en motion till styrelsen senast en vecka efter genomförd Föreningsstämma i Kretsen.
Vid ordinarie Föreningsstämma i Riksföreningen skall nedanstående huvudfrågor behandlas:
- Val av ordförande för Föreningsstämman
- Val av sekreterare för Föreningsstämman
- Godkännande av dagordningen
- Val av två justerare
- Frågan om stadgeenlig kallelse till Föreningsstämman
- Fastställande av röstlängd
- Styrelsens förvaltningsberättelse
- Revisorernas rapport
- Fastställande av resultat- och balansräkningar samt disposition av resultatet
- Frågan om ansvarsfrihet för ordförande och styrelseledamöter
- Fastställande av verksamhetsplan och budget
- Val av Riksföreningens ordförande och fastställande av styrelseledamöter
- Val av revisorer och revisorssuppleanter
- Fastställande av arvoden till ordföranden, styrelseledamöter och revisorer
- Val av ordförande i Riksföreningens valberedning
- Av medlemmarna stadgeenligt väckta motioner
- Övriga ärenden
Extra Föreningsstämma kan utlysas av Riksföreningens styrelse vid behov och får hållas tidigast 30 dagar efter ordinarie Föreningsstämma. Kallelse till extra Föreningsstämma sker genom utskick av ett e-postmeddelande samt publicering på Dataföreningens webbplats tidigast fyra och senast två veckor i förväg. Dataföreningens webbplats skall samtidigt innehålla uppgifter och dokumentation över ärenden som skall behandlas.
§ 12. Revisorer
Vid ordinarie Föreningsstämma skall två revisorer och två suppleanter utses för en tid av ett år. Minst en av revisorerna skall vara godkänd. Revisor eller suppleant får inte inneha styrelsefunktion inom Dataföreningen eller dess dotterbolag. Revisorerna har rätt till full insyn i Dataföreningens dotterbolag.
Revisorerna skall för varje räkenskapsår avge sin revisionsberättelse som överlämnas till Riksföreningens styrelse senast en vecka före ordinarie Föreningsstämma.
§ 13. Valberedning
Valberedningen skall bestå av minst tre ledamöter; en på Föreningsstämman vald ordförande och en representant för respektive Krets och som väljs på Kretsens Föreningsstämma.
Valberedningens mandatperiod är ett år.
Riksföreningens valberedning skall föreslå ordförande och revisorer i Riksföreningen samt relaterade arvoden.
Ledamot i valberedningen får inte inneha uppdrag i Riksföreningens styrelse.
Valberedningen skall senast 14 dagar före ordinarie Föreningsstämma till Fullmäktige och medlemmarna överlämna sina förslag.
§ 14. Ändring av stadgar
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två ordinarie Föreningsstämmor i Riksföreningen eller på en ordinarie Föreningsstämma och en extra Föreningsstämma i Riksföreningen. Beslutet skall biträdas av minst tre fjärdedelar av de avgivna rösterna.
§ 15. Föreningens upplösning
För upplösning av Krets/Avdelning krävs beslut på två ordinarie Föreningsstämmor eller på en ordinarie Föreningsstämma och en extra Föreningsstämma. Beslutet skall biträdas av minst tre fjärdedelar av de avgivna rösterna.
Vid upplösning av Dataföreningen skall vad som återstår av tillgångarna skänkas till välgörande ändamål med anknytning till IT-branschen.
Stadgarna uppdaterades 2022-05-25 i enlighet med beslut på två ordinarie föreningsstämmor.