Idag finns det en rad olika bristyrken samtidigt som många arbetssökande med rätt kompetens från mindre representerade grupper står utanför. Genom vårt nya nätverk, Diversity In Tech, vill vi skapa större inkludering, mångfald och tillväxt i techbranscherna.
– Vi vill vara med och bygga broar till det svenska näringslivet för de många drivna människor som står på andra sidan med ovärderlig kunskap och yrkeserfarenhet. Jag är glad och stolt över att få förtroendet att driva frågan om mångfald inom techbranscherna för att tillsammans med andra organisationer ta vara på kompetensen som finns i Sverige. I ett öppet och fantastiskt land som Sverige ska det finnas plats för alla eftersom vi är beroende av varandra som medborgare, säger Aida Faiz, nätverksledare på Diversity In Tech.
Sverige går igenom en populationsförändring och behovet av kompetenta medarbetare ökar ständigt. Därför tycker Aida Faiz att vi bör dela med oss av nätverk, lösningar och förslag och stötta varandra organisationer emellan. Kompetensbristen är en fråga som hon menar berör oss alla och därför vill det nya nätverket Diversity In Tech samla alla resurser som jobbar åt samma håll – med målet att inkludera personer som vill bidra med sin kompetens till den svenska arbetsmarknaden.
– Vi behöver få in fler kompetenta och nyfikna medarbetare i det svenska arbetslivet. Men jag tror en del av grundproblematiken hittills har haft att göra med rädsla för det okända, både vad gäller arbetstagare och arbetsgivare. Några av de saker vi kommer att arbeta med genom Diversity In Tech är att skapa dialog och förståelse mellan företag, kursledare och potentiell arbetskraft – för ett mer inkluderande arbetsklimat i näringslivet och i den offentliga sektorn, fortsätter Aida Faiz.
För drygt tio år sedan jobbade Aida Faiz som filmregissör hemma i Iran, men nyfikenheten på världen ledde henne till Europa och Sverige. Här blev hon internationell student och tog sin andra master genom Medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet vid Stockholms universitet.
– Efter mina studier startade jag eget och arbetade som kommunikationskonsult då en av mina kunder så småningom erbjöd mig anställning. Jag tackade ja och jobbet var som mediestrateg och handledare. Efter det var jag som arbetsmarknadssamordnare i Botkyrka kommun. Sedan två år tillbaka finns jag på Stockholms universitet med projektet Korta vägen som External relations officer. Mångfald och inkludering är mina hjärtefrågor.
Diversity In Tech handlar om alla minoritetsgrupper, men nätverket vill även uppmuntra fler kvinnor att välja mansdominerade yrken inom IT och tech. Aida Faiz fortsätter:
– Vi behöver skapa en ny bild av olika yrken utifrån intresse och samhällsbehov, inte genom de traditionella könsrollerna. Det är så jag tror vi formar ett mer hållbart samhälle där alla känner sig delaktiga i utvecklingen.
Dataföreningens nya nätverk, som lanseras 24 maj, kommer bland annat att fokusera på skräddarsydda utbildningar, mentorskap och rådgivning för HR-chefer, personal och projektledare i techbranscherna. Grundtanken är främst att öka mångfald och inkludering och lösa kompetensbristen som Sverige har inom den digitala sektorn. Man menar även att ett ökat utrymme för mångfald i olika yrkesgrupper minskar utanförskap och segregation, vilket i sin tur stärker hela samhället på sikt.
Så ska de lyckas
Diversity in Tech vill bidra till fler hållbara policys och mer inkluderande rekryteringsprocesser hos verksamheter samt starkare individer inom minioritetsgrupper. Nätverket kommer att lyfta verksamheter som redan gör detta bra samt ge stöd till dem som kan göra mer.
Det gör de genom att skräddarsy utbildningar med fokus på mångfald och inkludering för HR-personal, chefer och projektledare. De kommer även att erbjuda stöd för rekryteringsprocesser och arbetsmiljöfrågor samt bistå med coaching, mentoring och rådgivning.
Startar 24 maj
Nätverket Diversity in Tech presenterar sin vision och agenda den 24 maj i Stockholm.
Tid: 18:00 - 20:00
Adress: Fleminggatan 7, Stockholm
Kostnad: Avgiftsfritt för alla.