Makerspace Educational är ett nystartat nätverk med syftet att dela kunskap och praktiska färdigheter om digitala tekniker och redskap för att aktivt kunna delta i det digitala samhället. Kickoff för nätverket sker under Almedalsveckan med en heldag fylld av workshops och föreläsningar för alla kunskapstörstande besökare. Makerspace-rörelsen beskrivs ofta som nästa industriella revolution. Det är en plats för utveckling och experimenterande av tekniker som 3D-printing. Arbetsgivare efterfrågar medarbetare som kan ”bygga” saker och i ett professionellt makerspace finns alla förutsättningar för tvärdisciplinärt lärande och innovation.
– Nya dimensioner av individuellt skapande växer fram med digitala verktyg som 3D-printers, sensorer och wearables. Professionella inom alla områden behöver ha koll på detta, därför startar vi nätverket DF Makerspace Education, säger Birgitta Edberg, vd Dataföreningen Stockholm och en av initiativtagarna till nätverket.
Det nya nätverket leds av Mark Smith, professor i it-produktutveckling vid KTH och Marianne Loor, kommunikationsansvarig vid EIT Digital Stockholm, samt internationella Masterstudenter inom projektet Inicio.
– I takt med att hela vår omvärld blir digital så måste man själv kunna känna att man har en plats i den och kan interagera i den. Färdigheterna man får genom att testa och lära och bolla idéer och erfarenheter i makerspaces är jätteviktiga. Inte minst för de unga som är på väg ut till arbetsmarknaden och alla som kanske inte känner till de nya teknikerna, säger Marianne Loor.
Med nätverket vill de skapa ringar på vattnet genom att se till att fler både kan och vet hur man kan lära ut.
– Vi måste hålla jämna steg med utvecklingen för att inte riskera bli exkluderade i digitaliseringen. Och det gäller alla delar av samhället, lägger Mark Smith till.
DF Makerspace Education har kick-off den 3 juli i Almedalen med en maker-verkstad som är öppen för alla. Flera aktörer är inbjudna att berätta om kompetensutveckling i makerspaces: Carl Heath från Interactive Institute, Åke Nygren från Skaparbibblan och Makerboxes, Niclas Ekholm från IKT-labbet samt Harriet Aurell från Makertjej och Makerspace Stockholm. Birgitta Edberg, DF, välkomnar till DF Makerspace Education som startar i höst.
– Med nätverket Makerspace Education kan vi göra skillnad och snabba på kompetensutvecklingen i den digitala tidsåldern, avslutar Birgitta Edberg.
Text: Peter Johansson
FAKTA: KICK OFF MAKERSPACE EDUCATION, Almedalen den 3 juli. Kostnadsfritt och öppet för alla. Mer information och program hittar du på natverk.dfs.se/maker-space-educational
Artikeln är från Dataföreningens sida i Computer Sweden, se artikeln som pdf.