Vi reserverar oss för smärre förändringar i programmet
Moderator under Säkerhetskryssningen
Vår moderator Hanna Linderstål kommer leda vår kryssning tryggt mellan säkerhetsgrynnorna på cybersäkerhetshavet!
Hanna Linderstål, VD, Business Protection Specialist, Earhart Business Protection Agency
- Grundare av Earhart Business Protection agency.
- Ordförande för Task group Cybersecurity inom The International Telecommunication Union (ITU) United Nations specialized agency for information and communication technologies – ICTs
- Europarådgivare för XRSI, X Reality Safety Intelligence, en Think tank baserad i Silicon Vally • Hennes rapport om biometrisk data presenterades för EU och är nu inkluderad i AI Act.
- Hon har varit med och startat en universitetsutbildning om informationspåverkan för journalister I Bangladesh.
- Bara under senaste året har hon talat för EU Economic and Social committee, Global datacloud conferende, Hybrid COE NATO wargame, Friends of Europe´s fredkonferens är några exempel.
- På fritiden är hon vice förbundsordförande för Psyopsförbundet, en frivilligorganisation under försvarsutbildarna.
- Den tid som finns kvar på dygnet delas med familjen och hennes wingman dalmatinern Jack.
________________________________________________________________________________
Dataskyddet 50 år
-från tillstånd till att behandla personuppgifter till integritets- och dataskydd som en integrerad del i informations- och cybersäkerheten.
Karin Lönnheden, stf. GD, Integritetsskyddsmyndighetens (IMY)
Karin Lönnheden är stf GD och stabschef på Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Hon har arbetat på myndigheten sen 2018 och ansvarar bland annat för att leda och samordna myndighetens strategiska styrning och utveckling.
Karin har lång och bred erfarenhet av att arbeta med säkerhet, brottsbekämpning och integritetsfrågor på olika nivåer och i olika organisationer. Innan hon började på IMY arbetade hon som utvecklingschef på Ekobrottsmyndigheten, där hon ansvarade för att utveckla myndighetens verksamhet, organisation och kompetens. Karin har också arbetat på Säkerhetspolisen i över 10 år, bland annat som policy- och strategichef och chefsanalytiker. Hon har även varit expert i Tillitsdelegationen, ett regeringsuppdrag som syftade till att främja tillitsbaserad ledning och styrning i offentlig sektor. Karin har också varit utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå), där hon bland annat arbetade med att analysera och utvärdera brottsförebyggande åtgärder.
Karin har en akademisk bakgrund inom statsvetenskap och har studerat vid Uppsala universitet.
________________________________________________________________________________
Scorched Earth
The internet is the best and the worst thing that has happened during our lifetime. It has brought us amazing upsides, but at the same time exposed us to completely new kinds of risks. For example, organized cybercrime gangs are bigger than ever. Technology also shapes our conflicts and crisis. Geopolitical crises extend to cyberspace, and cyberspace has no borders. What kind of attacks have effects beyond the battlefields? What will the next arms race look like? And what does the future hold for us?
Mikko Hyppönen, CRO, WithSecure
Mikko Hypponen is a global security expert, speaker and author. He works as the Chief Research Officer at WithSecure and as the Principal Research Advisor at F-Secure. Mikko has written on his research for the New York Times, Wired and Scientific American and he appears frequently on international TV. He has lectured at the universities of Stanford, Oxford and Cambridge. He was selected among the 50 most important people on the web by the PC World magazine and was included in the FP Global 100 Thinkers list. Mikko sits in the advisory boards of t2 and Safeguard Cyber.
________________________________________________________________________________
Hästen, vattenhålet och elefanten i rummet – eller hur man vårdar sina leveranskedjor
Nära nog alla informationssystem har idag externa kopplingar och beroenden som är nödvändiga att omhänderta ur ett säkerhetsskyddsperspektiv. Under de senaste åren har it-världen återkommande upplevt allvarliga säkerhetshändelser till följd av exempelvis cyberangrepp mot och genom leverantörer och leveranskedjorna som dessa är den del av. Säkerhetshändelser i och kring det digitaliserade samhällets leveranskedjor kan snabbt få påverkan på många olika funktioner och verksamheter – både nationellt och globalt.
I detta pass kommer vi att titta närmare på beroenden, brister och utmaningar kring leveranskedjor samt hur dessa kan hanteras.
Alexandra Grimfors, strategichef IT- och teknik, Säkerhetspolisen
Alexandra Grimfors arbetar som strategichef inom IT och Teknik på Säkerhetspolisen. Dessförinnan har hon arbetat som konsult och rådgivare inom digitalisering och verksamhetsutveckling.
Marija Momcilovic, chef Säkerhetsskyddsenheten, Säkerhetspolisen
Marija Momcilovic är sedan år 2020 chef för säkerhetsskyddsenheten på Säkerhetspolisen. Dessförinnan har hon bl.a. arbetat som kanslichef i domstol och chef för rättsenheten på Säkerhetspolisen.
________________________________________________________________________________
De finsk-svenska relationerna under rådande säkerhetspolitiska läge
- Kommentarer kring de säkerhetspolitiska dialogerna
- Nato och de säkerhetspolitiska vägvalen, hur påverkar det den bilaterala relationen och samarbetet, civilt som militärt.
Nicola Clase, Sveriges ambassadör i Finland
Nicola Clase är sedan 2020 Sveriges ambassadör i Finland. Innan dess tjänstgjorde hon på Utrikesdepartementet som samordnare för migrations- och flyktingfrågor. Hon har tidigare varit ambassadör i London och statssekreterare för utrikes- och EU-frågor i Statsrådsberedningen samt tjänstgjort som utrikespolitisk rådgivare åt Moderaterna. Från 1991 till 1999 och från 2002 till och med oktober 2004 tjänstgjorde ambassadör Clase i det svenska UD och hade tjänster i London och Köpenhamn. Hon var fellow vid Harvarduniversitetets Weatherhead Center for International Affairs (WCFIA) 1999–2000 och associate vid Harvard 2008–2009.
Kalevi Wikström, kommendör, Sveriges försvarsattaché i Finland
Kommendör Kalevi Wikström tjänstgör sedan 1 augusti 2020 som svensk försvarsattaché i Finland. Dessförinnan var han i tjänst vid ledningsstabens inriktningsavdelning vid Försvarsmaktens högkvarter, där han bland annat hade ansvar för frågor kring marinens förmågeutveckling. Kommendör Wikström har en lång bakgrund inom svenska marinen med flera olika uppdrag. Mellan 2015 och 2018 var han utplacerad som utbytes- och samverkansofficer vid Huvudstaben i Helsingfors.
I uppgiften ingick att stödja det bilaterala samarbetet liksom att hantera ärenden som berörde det nordiska försvarssamarbetet inom NORDEFCO. Wikström är i grunden sjöofficer och har efter sin aktiva sjötid även tjänstgjort vid marintaktiska staben som dess chef för operationscentralen. Tidigare internationell erfarenhet har bland annat kommit via två tjänstgöringar i Kosovo inom ramen för KFOR insatsen.
________________________________________________________________________________
Psykologiskt försvar i vår tids säkerhetspolitiska kontext
Det psykologiska försvaret ska skydda oss mot informationspåverkan som kommer utifrån. Hur arbetar Myndigheten för psykologiskt försvar med detta uppdrag och hur ser utmaningarna och hoten ut?
Hur har de förändrats i och med Rysslands invasion av Ukraina? Vad skiljer dagens psykologiska försvar mot det vi hade under det kalla kriget?
Magnus Hjort, vik. generaldirektör, Myndigheten för psykologiskt försvar
Magnus Hjort är sedan hösten 2022 vikarierande generaldirektör (tidigare avdelningschef) vid Myndigheten för psykologiskt försvar som ansvarar för att identifiera, analysera och kunna bemöta otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige samt för att sprida kunskap och bidra till hela samhällets motståndskraft och beredskap.
Han var tidigare huvudsekreterare i den utredning som lämnade förslag till hur en ny myndighet för psykologiskt försvar skulle kunna utformas (SOU 2020:29) och var regeringens särskilda utredare med ansvar för att inrätta myndigheten till den 1 januari 2022. Magnus Hjort har en doktorsexamen i historia från Stockholms universitet och har som forskare främst publicerat arbeten med koppling till det kalla krigets säkerhetspolitik.
________________________________________________________________________________
Krypto för skydd av det mest skyddsvärda
Pia Gruvö kommer att berätta varför krypto är så speciellt, hur vi arbetar med krypto för skydd av det mest skyddsvärda (signalskydd) och hur vi skyddar oss mot kvantdatorer.
Pia Gruvö, kryptostrateg, MUST:s Säkerhetskontor
Pia Gruvö arbetar som kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Hon har 35 års erfarenhet av arbete med kryptosystem för skydd av det mest skyddsvärda. Hon är dessutom nyligen utnämnd till Crypto Officer av ICANN och därmed en av bärarna av de fjorton nycklarna till internet.”
________________________________________________________________________________
Hur skapa en säker eposthantering i en organisation?
En säker epost kräver insikter om både kravbilden, den valda tekniken samt policy och styrning. Och som så ofta i säkerhetssammanhang - användarna måste ha rätt kunskaper! Karl Emil Nikka ger oss en översikt av hur en säker lösning kan byggas – förstå mer om vad t.ex. S/MIME, DKIM, SPF, spamskydd och totalsträckskryptering kan innebära för säker epost!
Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsspecialist och författare
________________________________________________________________________________
Hur organisera för ett effektivt arbete med informationssäkerhet - roller, ansvar, bäst praxis, fallgropar?
Nya lagkrav, kundkrav, historik, kompetenstillgång… olika aspekter kan påverka hur en effektiv säkerhetsorganisation utformas. En lång erfarenhet av olika typer av chefs- och ansvarsroller, i olika typer av organisationer, ligger till grund för de råd och tips som Jan-Olof delar med sig av.
I den efterföljande workshopen följer vi upp några av aspekterna avseende effektiv säkerhetsorganisation.
Jan-Olof Andersson, ägare och konsult, JOA infosäk
Jan-Olof har nära 40 års erfarenhet av säkerhetsområdet och har stor trovärdighet i branschen. Han har arbetet med allt ifrån fysiskt skydd till informationsskydd med fokus på vad som är bäst för organisationen och har vid flera tillfällen rankats som en av de främsta inom informationssäkerhetsområdet av Computer Sweden.
________________________________________________________________________________
NIS2 ställer nya krav på många organisationer
Utifrån EU:s nya NIS2-direktiv kan vi förvänta oss skärpta lagkrav för många svenska verksamheter under tidig höst 2024.
NIS2 ökar antalet omfattade sektorer i samhället, dessutom tillkommer nya krav som är viktiga att känna till.
Är din organisation berörd, och vilka krav och sanktioner kommer att då att gälla?
WORKSHOP I GRUPPER
Några frågor som kan tas upp är:
- Vad behöver organisationens ledning kunna och göra?
- Med NIS2 kommer tydligare krav på säkerhet i leveranskedjan – hur kan vi ställa krav på våra leverantörer?
- På vilket sätt hänger NIS2-direktivet och CER-direktivet ihop?
- Alla andra EU-regler på cybersäkerhetsområdet – hur förhåller de sig till NIS2?
Patrik Jonasson, grundare och vice vd för IT-Säkerhetsbolaget
Patrik Jonasson är grundare och vice vd för IT-Säkerhetsbolaget. Han är en expert inom informationssäkerhet med lång erfarenhet som beställare av IT-säkerhet i stora organisationer. Patrik arbetar med allt från IT-säkerhetsstrategi, risk och sårbarhetsanalyser till penetrationstester. Patrik har bland annat arbetat som IT-säkerhetsansvarig vid Statens tjänstepensionsverk och CSN. Patrik inledde sin karriär inom säkerhet som konsult 2001 och är certifierad IT- och informationssäkerhetsarkitekt
________________________________________________________________________________
Informationssäkerhet i en Region – utmaningar och hur löser vi det?
Region Gävleborg berättar om bredden i organisationens uppdrag och vilka utmaningar det innebär för informationshanteringen. De belyser även beroende till och från andra aktörer – även här skapas utmaningar. Avslutningsvis beskrivs kort hur det systematiska informationssäkerhetsarbetet är utformat.
Lisa Knutsson Fröjd, Informationssäkerhetschef och dataskyddsombud, Region Gävleborg
Lisa har en kandidatexamen i Business Economics/adminstration från Tyskland, där hon bodde mellan 2007-2015, samt en master inom informatik vid Linnéuniversitet. Hon har också studerat informationssäkerhet på Luleå Tekniska universitet. Lisa är sedan 4,5 år CISO och DSO på Region Gävleborg. Innan dess arbetade hon som tjänsteleveransansvarig för IT- och telefoni för några kommuner. Rollen inkluderade även dataskydd och informationssäkerhet.
________________________________________________________________________________
Klassisk strukturerad informationssäkerhet
Med hjälp av ITwiki och ett Kanban-board så skapas överblick och möjlighet att över tid följa upp informationssäkerhetsarbetet i Västerås Stad. Lösningen ger staden möjlighet att hålla ordning på systemtillgångar och den information som de bär och behandlar. Presentationen tar även upp processen för att systematisera informationssäkerhetsarbetet, samt visar verktygen och den process som är framtagen tillsammans med systemförvaltningen.
Britt-Inger Lindell, Informationssäkerhetsstrateg, Västerås Stad
I snart 40 år har Britt-Inger Lindell varit verksam inom IT. Hon började med stordatorer och gick vidare till projektledning och chefsuppdrag. Var IT-chef i Upplands Väsby och arbetade som Compliance Manager hos Klarna. Mellan chefsuppdragen har hon också varit konsult i olika roller. Arbetar nu som Informationssäkerhetsstrateg i Västerås stad.
________________________________________________________________________________
Hanna och Janne lotsar oss i hamn
En avslutande session med Hanna Linderstål och Jan Branzell, där vi delar tankar och funderingar och knyter ihop sjömanssäcken.
Jan Branzell, vd för Veriscan