Årets Kjell Hultman Stipendium tilldelas Johan Magnusson vid Göteborgs universitet, för hans starka engagemang i att stärka välfärden i Sverige genom rätt digitalisering.
Kjell Hultman Stipendium är Dataföreningens årliga pris som delas ut till en person som verkat för en sund digitalisering av samhället. Jury är styrelsen i Stockholmskretsen inom Dataföreningen. Vinnaren får ta emot en prissumma på 10.000 kr.
Juryns motivering:
I sin forskning har Johan Magnusson på ett pedagogiskt sätt lyckats konkretisera den avgörande betydelse som digitalisering har för offentlig service i hela Sverige. De verktyg som Johan har utvecklat för att analysera digital mognad underlättar för beslutsfattare i offentlig sektor att kunna motivera satsningar på digitalt drivna innovationer. Genom att synliggöra värdet av digitala omställningar har Johan bidragit till en stor samhällsnytta.
– Jätteroligt att få det här priset, säger Johan Magnusson. Blir ödmjuk när jag ser listan över de som fått priset tidigare. Det är också häftigt att Dataföreningen lyfter fram värdet av att öka den digitala förmågan i offentlig sektor.
Johan Magnusson är professor verksam vid Institutionen för Tillämpad IT, Göteborgs universitet och föreståndare för SCDI Göteborg. Johans forskning är inriktad på balanseringen av innovation och effektivitet inom digitaliseringsarbete. En konkret tillämpning är verktyget DiMiOS, för att mäta och utvärdera digital mognad i offentliga verksamheter. Enligt IDG är Johan en av de 50 mest inflytelserika inom tech i Sverige.
– Det jag jobbar med är att rädda välfärden genom digitalisering. Det händer mycket nu, men det finns också många utmaningar.
Den främsta som Johan pekar på utifrån sitt engagemang är att få akademierna att förstå att forskarvärlden ska verka för ett bättre samhälle. Forskning tenderar ibland att bli alltför elitistisk. En annan utmaning är statsapparaten. Regeringskansliet fungerar inte idag för en sådan här tvärsektoriell fråga, menar Johan. Det är också problem med DIGG, som inte fått rätt förutsättningar. Fokus har hamnat på myndigheter, i stället för på dem runt om i landet som bär upp välfärden.
– Detta motverkar det vi i min gruppering försöker åstadkomma. Men jag ser positivt på framtiden, nu börjar regioner och kommuner gå i bräschen. De gör det som Skatteverket en gång gjorde i avsaknad av central styrning under 1990-talet – tar kommandot med egna initiativ.
Johan ser alltmer en gräsrotsrörelse ute hos regioner och kommuner, som tillsammans genomför moderniseringar genom digitalisering.
– Det ligger i linje med hur digital teknik fungerar idag, där de kan dela allt från nya arkitekturer till kod. Tiden är förbi med central styrning. Regeringskansliet bidrar bäst genom att tillföra pengar och sänka trösklar i regelverk, de bör inte ägna sig åt styrning.
Johan avslutar med den fråga han har närmast hjärtat.
– Återigen, stort tack för erkännandet och att ni uppmärksammar att forskarvärlden borde ta en mer aktiv roll i samhällsutvecklingen.
Här kan du läsa mer om Kjell Hultman Stipendium och tidigare pristagare.