Möjligheterna för experterna att återskapa förlorade data försämras ofta drastiskt av verksamhetens vårdslösa hantering av dem. Åke Ljungqvist på dataräddningsbolaget Ibas berättar hur du förbereder dig för när olyckan är framme.
Laptops som åkt i golvet, för snabbt formaterade hårddiskar och av misstag borttagna virtuella servrar. Det är några av de vanligaste orsakerna till att verksamheter förlorar data. Men ofta är mycket möjligt att rädda, det enda som krävs är läsbara magnetskikt i en roterande hårddisk. Utav de jobb som kommer till på dataräddningsbolaget Ibas, går omkring 85 procent av datan i det förstörda lagringsmediet att rädda.
Men: stora mängder data och därmed tid och pengar går förlorade om du inte hanterar hårdvaran och situationen rätt.
– Du får en dramatisk försämrad chans om du försöker rädda upp det själv. I de fall man försökt på egen hand sjunker mängden räddningsbar data från 85 till 70 procent, säger Åke Ljungqvist, verksamhetschef på Ibas Sverige.
Den 10 november besöker han DF Dalarnas säkerhetsseminarium Säkerhetsfredag för att berätta hur du bäst förbereder dig och din verksamhet för när olyckan är framme.
– Det är förstås väldigt lätt att bli nervös och begå misstag när en backup till exempel inte fungerar. Det är vanligt att man försöker starta diskar som låter illa, eller göra rebuild på RAID-system som inte fungerar och så vidare, säger Åke Ljungqvist.
Därför skulle alla verksamheter vinna på att upprätta en tydlig incidenthanteringsplan, menar han.
– Finns det rutiner för hur man ska skicka in den skadade lagringsenheten, hantera lösenord för kryptering och så vidare, är det mycket lättare för användaren att hantera situationen.
Åke Ljungqvist föreläser ofta om vikten av incidenthantering. Ofta får hans egna kunder samma dragning. Och de flesta tar till sig lärdomarna. Av de omkring 500 fall som Ibas tar emot varje år, är det endast 50 av dem som har drabbats av dataförlust tidigare.
– Dåliga rutiner för att hantera en trasig disk innan den sänds till oss ger sämre resultat i räddningslabbet, tar mer tid och kostar mer pengar. Det behöver man bara lära sig en gång, säger Åke Ljungqvist.
Dataräddning på DF Dalarnas Säkerhetsfredag
Åke Ljungqvist, Ibas, föreläser om dataräddning och var gränsen går för att data kunna återställas. Dessutom viktiga punkter som bör finnas i en business continuity plan.
Torbjörn Lofterud, Computer forensics engineer på Ibas, föreläser om forensiska undersökningar. Hur går de till och hur används de ur ett tekniskt och ett juridiskt perspektiv.
Datum: 10 november 2017
Tid: 13:00 - 17:00
Adress: Pylonen, Röda vägen 1, Borlänge