Christoffer De Geer leder nätverket Blockchain i stockholmskretsen. Enligt honom är blockkedjan nästa naturliga steg för Internet. Men tekniken är inte för alla, menar han.
Christoffer De Geer stötte första gången på bitcoin när han under sina studier i Kina ville föra över pengar till Sverige. Varje gång tvingade bankernas rutiner honom igenom en hopplös process där det tog dagar för att pengarna att nå sitt slutmål. I hans jakt på alternativ hittade han bitcoin och plötsligt skedde den internationella valutaöverföringen i realtid. Enkelheten fick honom att förstå att tekniken var något alldeles speciellt.
– Blockkedjan är nästa logiska steg för Internet. Precis som du tidigare har kunnat skicka information utan mellanhänder, kan du nu skicka värde, säger Christoffer De Geer som idag är marknadschef för bitcoinförmedlaren XBT Provider i Sverige. Nyligen startade han även nätverket Blockchain tillsammans med kollegan Joakim Herlin-Ljunglöf.
Blockkedjan unik och attraktiv teknik
Förenklat är blockkedjan ett slags verifikationssystem som ligger i ett öppet P2P-nätverk. Det unika i tekniken är att det tillåter värdeöverföringar helt fritt från central påverkan, vilket har väckt värdehandelns intresse med storbankerna, Nasdaq och diamanthandeln i förarsätet.
Störst är dock kryptovalutan Bitcoin. Den är idag den mest använda och förlitade blockkedjan som dessutom är den enda som hittills har visat ett kommersiellt värde.
– Många alternativa kryptovalutor, så kallade altcoins, försöker ta marknadsandelar från bitcoin. Men det är jämförbart med vad telekombolagen gjorde när Internet kommersialiserades. Surfa på vårt Internet, sa de, vi har bra och fuffensfritt innehåll och det går fort och säkert. Men i slutändan valde folk – utan att tveka – det öppna decentraliserade internet, där information får vara fri, snabb och för alla, berättar Christoffer De Geer
Blockkedjan inte för alla
Bitcoinkedjan är idag 1 400 gånger större än de 500 främsta superdatorerna i världen tillsammans. Det läggs miljontals dollar på att säkerställa nätverket och vem som helst kan använda det. Därför är det lite konstigt att börja bygga sin egen blockkedja, anser Christoffer.
– Som med mycket annat nytt vet man inte vad som kommer att hända. Vi är fortfarande i en testfas. Men det kommer absolut komma företag som har investerat mycket i blockkjedje-teknologi eller i vad de trodde var blockkedje-teknologi, men inser att de har investerat antingen i en centraliserad databas istället för en blockkedja. Eller inser att en centraliserad databas var ett bättre alternativ för dem än en blockkedja.
Nätverket lär dig dra nytta
Men det finns fördelar att hämta på andra håll, menar han. Som att egna blockkedjor mycket väl kan effektivisera företagens interna processer. Eller mer specifikt som i marknadsplattformens Qwids sätt att hantera i belöningsutdelningar i kundbonussystem. I nätverket Blockchains nästa möte den 1 september tittar Christoffer och nätverksledarkollegan Joakim Herlin-Ljunglöf närmare på möjligheterna med plattformen.
– Vi vänder oss till dig som kan något eller ingenting alls om blockkedjan och som har ett intresse av att vilja veta mer till att faktiskt bli så pass kunnig att du kan dra nytta av blockkedjan.
Från A till Ö med Blockchain-nätverket
Blockchain är nätverket som vill att så många som möjligt förstår utmaningarna och möjligheterna med bitcoin och blockkedjan. Nätverket tittar närmare på hur bitcoin egentligen började, hur tekniken fungerar och vilka som är vinnarna (och förlorarna). Nätverket välkomnar alla som är nyfikna på möjligheterna med bitcoin och blockkedjan, både ur tekniskt och affärsmässigt perspektiv.