LEDARNÄTVERKET På de tekniska högskoleutbildningarna är det alltjämt glest med kvinnor och de är underrepresenterade på IT-tunga arbetsplatser. Inte minst på ledande positioner.
– Förebilder och utrymme att dela erfarenheter är receptet på att få in fler tjejer i IT-branschen. Därför finns kompetensnätverk som Ledarnätverket, säger Marita Larsson som var med och startade Dataföreningens premiumnätverk Ledarnätverket som funnits i snart tio år.
Europa står inför en gigantisk brist på IT-kompetens, upp mot en miljon anställningar, enligt EU-kommissionens ansvariga för den digitala agendan. Neelie Kroes en stark kvinnlig förebild inom kommissionen har konstaterat att ett idiotsäkert sätt att fylla det gapet är att locka flera kvinnor att jobba med IT. Ett viktigt stöd är erfarenhetsutbyte i nätverk.
– När jag har en utmaning är jag trygg med att mitt nätverk hjälper till. Jag kan vända mig till det och få en lösning, säger Birgitta Zommarin, chef inom IT på SEB, medlem i nätverket sen tre år och inne på sitt andra år som nätverksmotor.
I år tillsammans med Pamela Seward, Gabriella Fällman och Kerstin Wiklund. Nyamko Sabuni och Annika R Malmberg har varit en del av nätverkets föreläsarprogram som omfattat bland annat frågor om mångfald, förändringsledning och hållbarhet. Ledarskapscoach Michael Söderman gav input att nätverket kunde utvecklas ytterligare.
– Michael gav oss uppslag att testa ett nytt grepp. Att bli mentala coacher åt varandra och att använda kraften i oss själva. Det har varit väldigt givande, säger Birgitta.
Enligt statistik från Insight Intelligence är det bara fem procent av kvinnor i åldersgruppen 16-30 år som tycks kunna tänka sig att jobba med data/IT, att jämföra med 27 procent av männen i samma åldersgrupp.
Gabriella Fällman verksam som IT-chef på Arvid Nordquist och medlem i Ledarnätverket sen 2008 kommenterar:
– För att lyckas locka fler kvinnor till teknik och IT-jobb tror jag det behövs särskilda initiativ och zoner där kvinnliga förebilder lyfts och där man inte känner det som tillhörande en minoritet. Att det finns initiativ som Microsofts pris Årets IT-tjej ger möjligheter för kompetenta, drivna tjejer som studerar avancerad IT att börja bygga sina professionella nätverk och bana väg för nästa generations IT-ledare. Hoppas vi får se några av dom hos oss längre fram.
– För att bli medlem i Ledarnätverket så behöver man varit yrkesverksam som ledare ett tag och bli rekommenderad men vi rekryterar då och då, är man intresserad så får man gärna ta kontakt, avslutar Birgitta.
Dataföreningen har även öppna medlemsnätverk för kvinnor inom IT. Under namnet ITQ återfinns dessa i flera delar av landet och har totalt över 500 medlemmar.
FAKTA
Ledarnätverket är en aktiv sammanhållen grupp av kvinnliga ledare inom flera branscher med IT-anknytning.