DIGITAL VERKSTAD Dataföreningens Barnhack lär barn, föräldrar och lärare om hur kod fungerar och hur den kan användas. Nu behövs fler som leder hack. Under Digidagen den 14 februari får du lära dig allt du behöver för att leda ett hack – och göra skillnad.
Hacken är ett initiativ från nätverket Digital kompetens i Skolan och ett sätt att stärka den digitala kompetensen och öka förståelsen för digitaliseringens möjligheter inom skolan. Ambitionen är inte att barnen ska lära sig programmera, utan att ge dem insikt i hur kod fungerar och vilken roll det har i utvecklingen av samhället.
Lär dig leda barnhack
Den 14 februari arrangerar nätverket Digidagen. Utöver barnhack och kurser i podcast och wordpress hålls då även en kurs för blivande hackledare. Där har du chansen att lära dig allt du behöver om att leda egna barnhack.
– Barnen uppskattar det här och du som leder gör nytta genom att ge barn en större kunskap om hur datorer fungerar. Genom att barnen får arbeta med kod får de förståelse för vilket jobb som ligger bakom de spel de använder och en förståelse för hur program är uppbyggda, säger Zandra Zetterstrand, lärare på Ålstensskolan i Bromma.
Zandra har själv lett flera av nätverkets barnhack och använder även programmering som en del i hennes egen undervisning.
– Det är enkelt att hålla i ett hack, du behöver varken vara lärare eller programmerare. Men du bör ha tid att själv vilja lära dig och tid att vilja lära andra. Det viktigaste är att våga och känna att det är okej att det kan bli fel. Barnen kommer uppskatta det du gör och du lär dig av dina misstag, säger hon.
Under kursen går Zandra igenom enkla övningar som du kan använda dig av och du kommer få ta fram din egen barnhacksplan.
– Dataföreningen, som är signatärer av regeringens digitala agenda, vill arbeta för att öka den digitala kompetensen hos elever och lärare i grundskolan. Dataföreningens barnhack är ett sätt att visa hur lärare och it-proffs tillsammans kan öka den digitala kunskapen i skolan. Vi hoppas att fler engagerar sig och lär sig mer om hur vi kan samarbeta i team så att vi kan göra skillnad i skolvärlden, säger Birgitta Edberg, initiativtagare till Digital kompetens i Skolan och vd för Dataföreningen Stockholmskretsen.
Vill din organisation eller företag bidra? Vill du stötta en lärare?
På dfs.se/DigitaltBollplank kan du anmäla ditt intresse.
FAKTA: DIGIDAGEN
Stockholm den 14 februari
Öppet för alla. Barnaktiviteterna riktar sig mot barn 9-15 år.
Mer info och anmälan