När delningsekonomin skapar en ny arbetsmarknad uppstår risker för lönedumpning och osäkra villkor. Men riskerna går att bemöta. Det menar Lars Jagrén, chefekonom Unionen. 22 september föreläser han i Stockholm.
Enligt PwC spås delningsekonomin omsätta 335 miljarder dollar globalt om tio år. Redan idag har den möjliggjort globala framgångar hos företag som Uber och Airbnb. Fördelarna är hållbart användande av befintliga resurser, billigare tjänster och fler arbetstillfällen.
Men vid sidan av möjligheterna växer också farhågor fram. Det är en ny arbetsmarknad som formas under delningsekonomin och regelverken hinner inte med. Varningsflaggor vajar om bristande villkor och allt för sneda ansvarsfördelningar mellan arbetstagare och arbetsgivare.
– Vi ser framförallt två stora utmaningar med den nya arbetsmarknaden. Det ena är tillkomsten av den nya daglönaren, det vill säga personer som arbetar under osäkra arbetstillfällen med villkor som hela tiden pressas nedåt, säger Lars Jagrén, chefekonom på Unionen.
– Det andra är hur vi hanterar det juridiska regelverket. Den enskilde uppdragstagaren har ur ett rättsperspektiv väldigt lite att säga till om jämfört med uppdragsgivaren i dagsläget, säger Lars.
Tillsammans med hans kollegor på Unionen har han undersökt hur man kan bemöta dessa risker. Ett förslag är att arbeta fram ett slags frivillig certifiering. En Svanmärkning för delningsföretagen, om man så vill. Han menar att det kan hjälpa till att öka medvetenheten hos såväl konsumenter och arbetstagare och samtidigt skapa ett tryck på företagen.
– Det finns ändå tendenser till att företag faktiskt vill stå för hållbarhet och driva miljöetiska verksamheter. Vi ser också att konsumenter i mångt och mycket är villiga att betala för att företag lever upp till det. Kan vi hitta någon form av betygssystem kan det leda till att det kostar för ett företag att inte vara god, säger han.
Hur detta ska ske är i dagsläget inget han kan svara på. Det är nästa steg, menar han. Det finns dock konkreta åtgärder som Unionen som fackförbund redan tagit.
– Vi driver bland annat en policy för större trygghet för egenföretagare. Vi har även tagit fram ett medlemskap för egenföretagare med bland annat affärs-coachning och råd i kontraktsritning som tangerar dessa frågor.
Den 22 oktober föreläser Lars Jagrén på nätverket Framtidens smarta samhälles öppna seminarium. Där berättar han mer om utmaningarna på den nya arbetsmarknaden och dess nya spelregler.
VÄLKOMMEN TILL FÖRELÄSNING OCH SEMINARIUM MED LARS JAGRÉN
När 22 oktober kl 17.30 -20.00
Var Kompetenscenter, Fleminggatan 7 i Stockholm
För vem Öppen även för dig som inte är medlem
Anmälan Anmäl dig här
Arrangör Nätverket Framtidens smarta samhälle i Stockholmskretsen
Lars Jagrén är chefsekonom på Unionen. Han har bland annat jobbat på Industriförbundet och Sveriges Byggindustrier och var tidigare chefsekonom på Företagarna. Den 22 oktober föreläser han om utmaningarna i delningsekonomin. Läs mer om hans föreläsning och anmäl dig här. Foto: Camilla Svensk