I november besöker Dataföreningen Ledningsregementet i Enköping. Följ med på en spännande rundtur kring Försvarsmaktens informationssäkerhet.
Civila verksamheter har allt mer att lära av försvarsmaktens informationssäkerhet. Inte minst i och med nya säkerhetsskyddslagen som träder i kraft 1 april 2019. Med en vidare syn på vad som utgör en samhällskritisk verksamhet, kommer lagen att omfatta många fler organisationer än idag. Det gäller både offentliga och privata.
– Alla som kan påverkas i en kris kommer att få ökade krav på sig i och med den nya lagstiftningen. Kommuner, landsting, kraftbolag, vattenförsörjningsbolag, med flera, måste börja fundera på de här sakerna nu, säger Magnus Edlund, IT-säkerhetschef på Ledningsregementet J1 (LedR) i Enköping.
23 november besöker Informationssäkerhetsnätverket regementet som, av naturliga skäl, har erfarenhet från att jobba med de frågor som omfattas i nya säkerhetsskyddslagen.
– Vi kommer bland annat att berätta om den nya lagen och förordningen som följer på den. Till exempel om hur totalförsvarsmyndigheterna påverkas och hur det bildas ringar på vattnet ut i landet. Vi har många här som har intressanta input och tankar på hur lagen kommer att påverka våra verksamheter, säger Magnus Edlund och tillägger:
– Det ska också bli väldigt kul och nyttigt för oss att få spegla oss lite grann mot hur man jobbar på utsidan av staketet.
LedR är ett försvarsmaktsgemensamt, eller joint som det heter på NATO-lingo, sambandsförband och spänner över samtliga försvarsgrenar, armé, marin och flyg. Här finns också Telekrigsbataljonen som arbetar med elektronisk krigföring, PsyOps och Combat Camera som dokumenterar försvarets verksamhet i Sverige och internationellt.
I stora drag omfattar regementets huvuduppdrag att utbilda, upprätta ledningsplatser och hantera information för och mellan försvarets olika staber.
– Mycket av vår verksamhet är givetvis lik det civila. Till exempel ligger ju samma standarder i botten hos oss som hos andra. Likaså har vi också mycket kommersiell sekretess och utsätts för intensivt industrispionage. Men nog finns det mycket både nyttigt och kul att lära om vår verksamhet, säger Magnus Edlund.
Den uppenbara skillnaden är förstås skyddsvärdena: rikets säkerhet och totalförsvarets funktioner.
Under besöket på LedR, som pågår under en hel eftermiddag, hinner Magnus även att berätta närmare om deras säkerhetstjänster med konkreta inslag från deras verksamhet. Bland annat från den medialt uppmärksammade övningen Aurora.
Med lite tur kommer även PsyOps med och berättar om deras verksamhet. Då de är hårt uppbundna av skarpa insatser kan Magnus Edlund inget lova. Men något ”grönt” kommer de att bjuda på, lovar Magnus som själv har en civil bakgrund som jurist.
– Vårt arbete är otroligt varierat. Det är knappt någon vardag här, man vet knappt på måndagen vad veckan kommer att innehålla. Det är en av många saker som gör den här verksamheten så spännande.
En eftermiddag hos LedR
23 november berättar MAgnus Edlund om Ledningsregementets verksamhet och säkerhetstjänster som stödjer försvaret inom ledning, samband, telekrig, psykologiska operationer och meteorologi- och oceanografi. Besöket sker under fredagseftermiddagen och bjuder bland annat på:
- Försvarsmaktens regelverk och organisation
- Säkerhetstjänster vid insatser
- Erfarenheter från övningen Aurora
- Nya säkerhetsskyddslagen