DIGITAL KUNSKAP Digitalverkstan är Dataföreningens nya satsning på barn och ungdomar. För att skapa bättre förutsättningar för dem i ett allt mer digitaliserad samhälle arrangerar Dataföreningen aktiviteter fyllda med digital kunskap och skaparglädje.
Digitalverkstan består av flera program med olika aktiviteter barn och ungdomar upp till 15 år och vänder sig såväl till skola som till fritid. Där får de på ett lekfullt och experimenterande sätt utforska digitalt skapande och programmering.
Ett av dessa program är Dataslöjd i Makerspace i Göteborg. I en rad fritidsaktiviteter har barn fått chansen att testa sin kreativitet i digitala miljöer genom programmering, robotik, elektronik och digital musik.
I början av februari inleddes en ny terminslång serie Dataslöjd i Makerspace. Aktiviteterna sker varannan vecka och ger de barn och ungdomar som deltar chansen att utveckla sitt digitala kunnande över en längre tid.
– Det finns hockeyklubbar och fotbollsklubbar, men inga klubbar där barn kan utveckla sin förmåga att skapa och utveckla med digitala verktyg. Detta vill vi råda bot på, säger Thure Bergström, projektansvarig för Digitalverkstan i Västra kretsen.
Och efterfrågan är stor. Samtliga Dataslöjd i Makerspace har varit fullbokade och till den terminslånga serien växer sig kölistan allt längre.
Aktiviteterna arrangeras i ett nära samarbete med Interactive Institute Swedish ICT.
– Målet med Digitalverkstan är att skapa goda utgångspunkter för att etablera fritidsverksamheter inom digital kunskap, på så många platser i landet som möjligt, säger Carl Heath från Interactive Institute Swedish ICT som är en nära samarbetspartner i Digitalverkstan.
– Vi gör det här för att skapa bättre förutsättningar för en ung generation att förstå sin samtid och framtid genom att kunna fullt ut delta i ett samhälle som i allt väsentligt digitaliserats. Genom kännedom om samhällets digitala uppbyggnad är det lättare att ge uttryck för och vara en medborgare som kan nyttja sina rättigheter, fortsätter han.
Utöver Dataslöjd i Makerspace ingår det rikstäckande nätverket Digital Kompetens i Skolan under Digitalverkstans flagg. De arbetar med barn- och lärarhacks för att bidra till ökad kunskap om kod och programmering inom grundskolan. Man har även engagerat utomstående it-proffs för att agera bollplank åt lärare som vill arbeta mer med digitalt innehåll i sin undervisning och har ett nära samarbete med IT-gymnasiet.
– I Digitalverkstan arbetar vi med skilda partners och med olika strukturer.
Men vi skapar synergier, lär av varandra och erbjuder våra medlemmar möjligheter till utvecklande och givande engagemang, förklarar Thure Bergström.
Under våren kommer Digitalverkstan att lansera ett mobilt makerspace. Då kommer skolor, med start i Göteborgs närområde, att erbjudas en Makerspace-aktivitet med tillgång till utrustning, metodik och pedagogiska hjälpmedel. All kunskap och material som behövs levereras mobilt. Redan i nästa vecka inleds en ny serie Dataslöjd i Makerspace i Stenungssund. Ett första steg i att sprida Digitalverkstan till fler orter och öka den digitala kunskapen hos barn och ungdomar i hela landet.
FAKTA: DIGITALVERKSTAN
På digitalverkstan.com kan du följa samtliga program, se vad som har gjorts och vad som är på gång. Där kan du även läsa om hur du kan engagera dig.