Dataföreningens vision
Vad vill Dataföreningen? Varför ska du vara med? Digitalisering är idag synonymt med förändring av livsvillkor, transformation av värdeskapande och omvälvande samhällsutveckling. Om du tycker det är viktigt, då är Dataföreningen viktig för dig.
Digitaliseringen 2025
Vilken betydelse har digitaliseringen för vår framtid? Dataföreningen ser ett samhälle som är på väg att förändras i grunden, där helt nya spelregler tar över. I ett större perspektiv är vi på väg in i digitaliseringens tredje våg. Från maskiner som räknade snabbare, via automation och effektivisering till teknik som transformerar hur lever, arbetar och organiserar vårt samhälle.
2025 befinner vi oss i sannolikt i en slags digital atmosfär som flyttat ut gränserna för vår närvaro. Allt omkring oss har blivit intelligent och fungerar som en förlängning av våra sinnen. Robotar har slagit ut många yrken, samtidigt som värdeskapande på helt nya sätt kan ha förändrat hur vi ser på arbete och försörjning. Transformationen vi står inför är mer omvälvande än vad många kanske anar. Dataföreningen ser en framtid 2025 där:
- Alla är uppkopplade i en ständig digital närvaro
- Den digitala närvaron sker ofta via kroppsnära eller inopererad teknik
- De flesta ting omkring oss är intelligenta och uppkopplade
- Internet erbjuder en närmast obegränsad datorkraft och lagring
- Merparten av all digital bearbetning sker med artificiell intelligens (AI)
- Digitaliseringen har automatiserat alla regelstyrda verksamheter
- Robotar har tagit över de flesta regelstyrda yrken
- Värdeskapande sker i flexiblare former med låga inträdesbarriärer
- Gränserna har lösts upp mellan producenter och brukare
- Kostnader för att producera materiellt välstånd har minskat radikalt
- Användare ”skriver ut” varor på plats i hem eller på företag, med s k 3D-skrivare
- Nya sätt att producera har lett till en ny syn på välstånd
- Synen på ägande har också förändrats – det mesta kan delas eller prenumereras
- Nya sätt att mäta värde har transformerat finansiering av offentlig sektor
- Hälso- och friskvård har transformerats genom digitala implantat
- Även biologiska organ tillverkas i 3D-skrivare
- En världomspännande ny välfärd har minskat grogrunden för konflikter
Alarmister målar upp hotbilder i digitaliseringens spår. Så har det alltid varit vid stora skiften. Nu ska vi drabbas av det totala kontrollsamhället, asociala människor som stirrar in i skärmar och en robotisering som gör de flesta arbetslösa. All teknikutveckling innebär hotbilder. Det är just därför vi behöver engagera oss. Om inte Dataföreningen tror på digitalteknikens positiva möjligheter, vem ska då göra det?
Vår vision
Digital destination Sverige – en digitalisering som stärker människan
Dataföreningens vision är ett hållbart, demokratiskt och humanistiskt samhälle, där digitaliseringen ger alla möjlighet att påverka och förbättra sina liv. Genom att stärka individers digitala förmåga i såväl privat- som yrkesliv, stärker vi också företag, organisationer och samhälle. Med digitalt kompetenta individer och organisationer kan vi nå vår vision.
Dataföreningen är en intresseförening som verkar utifrån individens perspektiv. Det är individer som driver samhällsutvecklingen på alla plan – som kunder, brukare, medarbetare, ledare, politiker och inte minst medborgare. Därför är individens digitala kompetens central för en framgångsrik digitalisering som kan uppfylla vår vision.
Digital destination Sverige handlar om att bygga ett samhälle utifrån de förändringar vi ser, som kan uppfylla vår vision. Ett hållbart samhälle i det här sammanhanget omfattar både miljömässiga och mänskliga aspekter.
Vi är alla på väg in i den digitala transformationen. Därför behöver vi stärka individers digitala kompetenser och förmågor på flera plan och i olika roller. Detta kan uttryckas som olika digitala resor.
Individens digitala resa – Målet är att individer fullt ut ska behärska de möjligheter som digitala tjänster och apparater erbjuder i privatlivet. Individer ska också kunna skapa värden och själva ta ansvar för direkt värdeskapande.
Medarbetarens digitala resa – Målet är att medarbetare i företag, organisationer och offentliga verksamheter ska ha en sådan digital kompetens och förmåga att verksamheterna kan dra maximal nytta av digitalisering. För att obehindrat ska kunna innovera, effektivisera samt utveckla konkurrenskraftiga värdeerbjudanden och affärsmodeller.
Affärs- och verksamhetsledarens digitala resa – Målet är att ledare i företag, organisationer och offentliga verksamheter ska ha förmågan att ständigt kunna skapa nya värden på marknader och i offentliga verksamheter genom digital transformation och digitalt drivna verksamhetsmodeller.
Politikerns digitala resa – Målet är politiker med kompetens att att skapa de förutsättningar som krävs för att digitaliseringen ska kunna ge alla de nyttoeffekter som är möjliga, för såväl näringsliv som offentlig sektor. Det innebär en insikt i teknikens påverkan på samhällsutvecklingen och hur denna påverkan kan styras.
Och kanske främst ur Dataföreningens perspektiv, IT-utvecklarens digitala resa. Traditionellt har föreningen varit en intresseorganisation för IT-professionerna. I takt med att digitaliseringen styr hela samhällsutvecklingen har IT-professionerna fått en större roll och ett större ansvar.
Målet är IT-professionella med en kompetens som på en hög nivå innoverar utvecklar och underhåller digitala tillämpningar och digital infrastruktur samt aktivt bidrar till att också utveckla teknikområdena som gör digitaliseringen möjlig. Det är av avgörande betydelse att IT-verksammas förmåga utvecklas i takt med digitaliseringens utveckling.
Vår mission
Att utveckla digitaliseringen genom att sammanföra människor och främja lärande tillsammans
För att uppnå visionen ska Dataföreningen vara en oberoende plattform för att forma och påverka digitaliseringens utveckling och inriktning samt för att kompetensutveckla individer.
Dataföreningen skiftar nu från en förening för enbart IT-verksamma till en plattform där alla engagerade i den digitala transformationen av Sverige kan vara med och påverka.
På denna plattform arbetar vi bland annat med att:
- Stimulera digitalisering som bygger ett hållbart samhälle med hög livskvalitet
- Sätta spelregler för digitaliseringen som säkrar mänskliga värden och förhindrar missbruk
- Utforska hur ny digital teknik kan tillämpas för att öka nytta, frihetsgrader och välstånd
- Utforska nya former för värdeskapande
- Erbjuda öppna digitala plattformar för innovation, utveckling och samverkan
- Underlätta digitala transformationer i verksamheter
- Utforska hur digitala plattformar kan skapa nya marknader
- Erbjuda kompetensutveckling och digitalt lärande på alla nivåer – för individer, verksamheter och politiska beslutsfattare – i skola, privatliv och arbete
- Stödja digitalisering av samhällstjänster som effektiviserar på en ny nivå
- Skapa nya former för engagemang i samhällstjänster
- Främja demokratins utveckling med nya tjänster
- Aktivt bidra till lösningar på mänskligheten utmaningar med digital teknik
Våra utmaningar
På vägen mot visionen ser vi ett antal utmaningar, som till exempel att:
- Vi behöver en ny modell för samspelet mellan stat och medborgare, baserat på digitala plattformar för samverkan. Många av dagens samhällsfunktioner som hanteras manuellt kan automatiseras.
- Vi behöver nya sätt att mäta tillväxt och välstånd så att vi får bättre underlag för politiska beslut. Institutioner som dagens skattesystem, pensionssystem och regleringar av arbetsmarknaden kommer att behöva omarbetas i grunden.
- Traditionellt företagande kommer att utmanas av nya effektivare och gränslösare former för värdeskapande med attraktivare affärsmodeller. De företag som inte klarar transformationen, riskerar att slås ut.
- Organisationer behöver bli bättre på att tillvarata medarbetares kompetens och engagemang för att öka företagets innovationskraft.
- När många yrken automatiseras eller robotiseras behöver vi proaktivt stimulera nya former av värdeskapande som öppnar för nya yrkesroller och marknader för kompetens.
- En kritisk framgångsfaktor för Sverige som nation blir vår förmåga att hantera de nya hot som digitaliseringen innebär. När en betydande del av samhället är virtuellt, blir förmågan att upprätthålla lag och ordning även där avgörande för samhällsutvecklingen. Samhällen utan ordnade villkor eroderar och går under.
Vår organisation
Dataföreningen är en ideell oberoende intresseorganisation som startades för 65 år sedan.
Föreningen finns representerad i hela landet, med verksamhet regionalt, nationellt och internationellt. Den geografiska uppdelningen är fördelad på sex regionala kretsar, där två av kretsarna har tre lokala avdelningar vardera. Kretsarna och avdelningarna är individuella föreningar med egna styrelser.
- Södra kretsen – Öresundsregionen med kansli i Malmö
- Västra kretsen – Västra Götaland med kansli i Göteborg
- Östra kretsen – Östergötland med utgångspunkt i Linköping
- Stockholmskretsen – Stockholm (även kansli), Uppsala och Mälardalen
- Norra kretsen – Sundsvall, Borlänge, Umeå, Skellefteå och Luleå
Ute i kretsarna samlas, initieras och stöds alla våra nätverk och grupper. Med fokus på den egna regionens utveckling arrangeras också fristående aktiviteter som till exempel konferenser och utställningar.
Digital destination Sverige är ett av Dataföreningen registrerat varumärke.