Upload är Dataföreningen Umeås satsning för unga på tröskeln till sin it-karriär. Efter smyglanseringen i vintras drog satsningen igång på allvar i förra veckan.
Upload är i grunden en digital samlingsplattform där Umeås unga it-talanger kan nätverka, utvecklas, inspireras, starta samarbeten och få kontakt med arbetsgivare. Satsningen lanserades med en betaversion av den digitala plattformen i slutet av förra året. Men det var under dess första fysiska träff härom veckan som det riktiga startskottet gick för satsningen.
Omkring 30 personer var där för att nätverka och lyssna till föreläsningar om wearables. Bland annat till Eva Mårell-Olsson från Google som berättade om företagets smart glasses och vr-teknik. Dessutom fick deltagarna chansen att träffa Uploads ambassadörer Ida Bodén och Hanna Olsson. De bägge är medlemmar i Dataföreningen sedan en tid tillbaka och spända på vad plattformen kommer att ge. Både för dess användare och för Dataföreningen själv.
– Plattformen är fortfarande väldigt ny och nya medlemmar trillar in allt eftersom. Ju fler användare desto mer innehåll och desto mer intressant blir den, säger Hanna Olsson.
Upload är ett sätt för Dataföreningen att bidra till regionens utveckling av unga it-talanger. Det är också en kanal till en målgrupp som tidigare varit utom räckhåll.
– Tanken är densamma som för Dataföreningen i stort – att skapa möjligheter att tillsammans med andra kunna påverka utvecklingen av digitaliseringen. Upload blir ett naturligt ”kitt” mellan de yngre och de mer erfarna medlemmarna i Dataföreningen, säger Ida Bodén.
– Det blir också lättare att engagera sig via plattformen. Alla har inte möjlighet att gå på lunchträffar eller liknande. Men via plattformen når man allt ändå och är liksom alltid i händelsernas centrum, lägger Hanna Olsson till.
Satsningen kommer att blanda det digitala med det fysiska och Ida och Hanna kommer att synas på en hel del aktiviteter framöver. Nästa sker redan den 12 maj och tar upp frågan ”hur säkrar vi digital kompetens”.
– Under de fysiska eventen kan man träffas irl på ett lättsamt, opretentiöst sätt som ändå är lärorikt och inspirerande. På plattformen fortsätter diskussionerna efter eventen. Så de som inte har möjlighet att komma kan ändå ta del av föreläsningar med mera via plattformen, tipsar Ida Bodén.