Många talar om hur blockkedjetekniken ska förändra världen. Färre om vad som gör den så speciell. Martin Lundgren, Luleå universitet, ger sin förklaring.
Den 2 november besöker Martin Lundgren, doktorand med inriktning på informationssäkerhet på Luleå universitet, Dataföreningen Luleås lunchseminarium. På en grundläggande nivå pratar han om hur den omtalade tekniken egentligen fungerar, vad den kommer ifrån och vad den kan användas till.
– Det är ett väldigt hajpat ämne som ska lösa världens alla problem. Men det är ingen svart magi. Det är ett ganska enkelt men smart system. Och rent praktiskt finns det egentligen ingenting som tekniken kan göra som inte redan kan göras, säger Martin Lundgren.
Det unika med blockkedjan är att den tar bort mellanhänder när data ska flyttas. Istället för att använda servrar ägda och kontrollerade av företag, så distribueras datan på ett nätverk av volontärer. Tredjeparter som banker, jurister och myndigheter kan rationaliseras bort till förmån för snabbare, säkrare och mer transparenta datatransaktioner.
– Det är första gången vi har ett liknande system. Dessutom förblir all inskriven data förevigade eftersom alla transaktioner är kopplade till varandra, så du kan inte modifiera eller ändra i historien. Du skulle till exempel kunna ha redan offentliga data som folkbokföring i blockkedjan.
– När tilliten lyfts från en organisation till alla, så det ju blir någon slags demokrati som tillförs och det är ett av de starkaste argumenten för tekniken. Men precis som med all teknik ska man ta det lite lugnt och se vad man faktiskt kan använda till, och inte använda det bara för sakens skull.
På Dataföreningen Luleås lunchseminarium 2 november kan du höra Martin berätta mer om blockkedjan.