Några av Sveriges främsta it-säkerhetsprofiler samlades på årets Säkerhetskryssning med Dataföreningen för att berätta om moderna hacker-metoder. Här följer några av deras varningar och tips på hur vi bäst kan skydda oss.
I en tid där vårt privatliv är ett värdefullt verktyg för kriminella som vill hitta ingångar till de organisationer vi jobbar för, var årets tema ”Social engineering – konsten att hacka en människa” på Säkerhetskryssningen högst aktuellt. Anne-Marie Eklund Löwinder, IIS, Annika Biberg, Safeside Solutions och David Jacoby från Karpersky Lab var några av profilerna på plats som pratade om hur hackarna skapar sig olika ingångar och hur vi kan skydda oss. Du kan läsa om alla de föreläsande experternas tips och varningar på Säkerhetskryssningens blogg.
Social engingeering som hackerverktyg
Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på IIS och rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. Hon konstaterade att vi lätt tänker på serverrum, kameraövervakning och brandväggar när vi pratar om skydd. Men det finns enklare sätt att angripa tekniken än genom intrång i dessa system. Social engineering är en blandning av vetenskap, psykologi och konst och handlar om att utnyttja människors naturliga tendens att vilja lita på varandra. Inom IT-säkerhet används metoden för att manipulera personer att utföra handlingar eller avslöja konfidentiell information.
Dags att ändra attityd
Informationssäkerhetskonsulten Annika Biberg från Safeside Solutions pratade om att en stor utmaning för säkerhetsarbetet är den förändringstakt som pågår inom digitalisering, mobilitet, besparingar, internationalisering och multisourching. Den förändrade hotbilden har gjort Awareness-området och frågan om hur man bäst skyddar sin information mer aktuell än någonsin. Genom att arbeta med företagskultur och attityder, kan vi öka medvetenheten och minska risken för att våra företag drabbas av incidenter.
David Jacoby, säkerhetsevangelist på Kaspersky Las, menade att mångas syn på it-säkerhet fundamentalt fel, eftersom vi lägger resurser på framtida hot samtidigt som vi fortfarande är sårbara för de attacker som vi pratat om i över 20 år.
Vi läcker data
DNS-experten Patrik Wallström från IIS berättade om kartläggningen av telefoner och avslöjade hur mycket data som vi faktiskt läcker från våra wifi-enheter. Bland annat läcks stora mängder data genom geolokalisering, som gör det möjligt att fastställa var en internetanvändare befinner sig via IP-adressen.
Han gav två enkla tips på hur vi förhindrar att våra mobiler kartläggs: Slå av wifi och bluetooth när du är ute och rör på dig samt ta bort de nätverk som du inte använder från mobilen.
Fler tips och varningar från experterna på Säkerhetskryssningens blogg