SOMMARLEDARE Alla pratar digitalisering. Det har nu pågått så länge att många börjar fråga vad det egentligen handlar om. Varför pratas det så mycket om detta? Vi som bygger digitaliseringen behöver bli bättre på att förklara.
De flesta förstår de uppenbara effekterna. Företag och organisationer blir effektivare och kan öka kundnytta, konkurrenskraft och flexibilitet. Effekterna uppstår i och med den ökade automationen.
Många anar också de förändringar som väntar runt hörnet
Vi är på väg mot en värld där alla är uppkopplade i en ständig digital närvaro, där den digitala närvaron ofta sker via kroppsnära eller inopererad teknik och där de flesta ting omkring oss är intelligenta och uppkopplade.
En värld där merparten av all digital bearbetning sker med artificiell intelligens, där alla regelstyrda verksamheter har automatiserats och där botar eller robotar har tagit över de flesta regelstyrda yrken.
Samtidigt har formerna för värdeskapande blivit mer flexibla med låga inträdesbarriärer. Gränserna mellan producenter och brukare har lösts upp. Med 3d-skrivarteknik har kostnaderna för att producera materiellt välstånd minskat radikalt.
Vad detta innebär i förlängningen är svårare att överblicka
Digitaliseringen handlar om en större samhällsförändring. Alla aspekter av våra liv påverkas, som till exempel hur vi arbetar.
När värdeskapandet blir mer flexibelt förändras företagande och därmed också arbetsmarknaden. Polyanställningar på digitaliserade marknader för kompetens blir vardag. Individer kan nu ta ett större ansvar för sitt värdeskapande.
Den industriella synen på arbetsgivare och anställningar, med rötter i 1800-talet, går mot sitt slut. Ett exempel på förändringen är den framväxande delningsekonomin. Nästa steg är ett gränslöst samspel som involverar alla aktörer på en ny nivå.
Det har pratats mycket om att digitaliseringen skapar klyftor, i förlängningen är det precis tvärtom. Digitaliseringen blir en möjliggörare och utjämnare, där alla kan bli entreprenörer och innovatörer. Vi är på väg mot ett slags marknadsekonomins triumf i ett scenario som kanske till och med Karl Marx skulle ha uppskattat.
Är detta slutet för dagens företagande? Absolut inte. Men det gäller att tillvarata förändringarna fullt ut. Att våga släppa gamla mönster. Med en ny syn på resurser kan skapandet i dagens företag accelereras. Vår oro att våra företag ska slås ut av andra regioner i världen kan ersättas med en era där vi återtar kommandot över vårt välståndsbygge.
Förändringarna får omvälvande konsekvenser
På sikt behöver vi en ny modell för samspelet mellan stat och medborgare. Det kräver i sin tur nya sätt att mäta tillväxt och välstånd så att vi får bättre underlag för politiska beslut. Institutioner som dagens skattesystem, pensionssystem och regleringar av arbetsmarknaden kommer sannolikt att behöva omarbetas i grunden.
En kritisk framgångsfaktor blir vår förmåga att hantera de nya hot som digitaliseringen innebär. När en betydande del av samhället är virtuellt, blir förmågan att upprätthålla rättssamhället avgörande för samhällsutvecklingen.
Vi som arbetar med digitaliseringen har ett ansvar. Både i att förklara möjligheterna med digitaliseringen och att bidra till att utveckla den i rätt riktning. Vi behöver också kunna förklara hoten och hur vi kan försvara oss. Hoten får inte användas som ett slagträ av dem som vill hämma den befrielse som tekniken kan innebära.
Tankarna är hämtade från Dataföreningens vision om en digitalisering som stärker människan – Digital destination Sverige. Vårt mål är att få så många som möjligt att ta till sig vår vision, i syfte att också stärka företagen, samhället och demokratin.
Vad gör vi konkret för att förverkliga visionen? Dataföreningens medlemmar arbetar med olika delar av digitaliseringen i nätverk, arbetsgrupper, digitala labb och på vår innovationsplattform.
Det är här vi vill få fler att engagera sig. Vilken roll vill du spela i digitaliseringen av Sverige? Om du är medlem i Dataföreningen, kontakta gärna din geografiska krets eller avdelning. Om du inte är medlem, här kan du bli det.
Trevlig sommar!
Christer Berg
Ordförande, Dataföreningen