Digitalverkstans höstaktiviteter har redan dragit igång i Västra kretsen. Och efterfrågan hos barn att lära sig programmera är stor. Allt fler förstår att det är en kunskap som inte bara blivande programmerare har nytta av.
– Med lite kunskap om vad som går att göra kan man åstadkomma fascinerande saker, säger Thure Bergström, projektledare för Digitalverkstan och kommunikatör i Västra Kretsen.
Insprirerade och stöttade av Interactive Instistute Swedish ICT, har Västra kretsen de senaste tre åren arrangerat workshops, makerspaces och klubbverksamheter där barn och unga utforskar digitalt skapande och programmering. Utifrån plattformer som Scratch, MakeMakey, Little Bits, Lego Mindstorms och Arduino får barnen experimentera med kod, bygga robotar, printa i 3D och mycket mer.
– Barnen får lära sig att det finns mer i en dator än bara en skärm och ett tangentbord. Och att det finns mer att göra med den än att spela och surfa.
Allt fler barn visar intresse och för varje år växer Digitalverkstan i takt med den ökade efterfrågan. I fjol arrangerades terminslånga klubbverksamheter i Göteborg och Stenungsund. I höst utökas det med Kullaviks montessoriskola. Dessutom står ett tiotal fristående workshops i olika skolor runt om i regionen samt tre offentliga makerspaces på Göteborgs stadsbiblioteket på schemat. Digitalverkstan kommer även att synas på Lerums Barnfestival i september. Läs mer om fler platser som arrangerar programmering för barn här (länk till påhängare).
– Ryktet om programmering och makerkulturen sprider sig och har aktualiserats mer och mer i skolvärden. Allt fler inser att programmatiskt tänkande är en allmän nyttighet så att säga, inte bara för dem som vill bli programmerare, säger Thure Bergström.
Med ökad efterfrågan kommer även utmaningar. Fler behövs som kan hjälpa till att anordna, stödja och bemanna. Sofia Knüppel är samordnare och projektledare på Stöd och utvecklingsenheten, Skolförvaltningen i Mölndals Stad, är projektledare för MakerMölndal och huvudman i styrelsen för kretsens satsning.
– Vi är ständigt på jakt efter engagerade föräldrar och studenter med nytta av ett inspirerande extraknäck. Digitalverkstans syfte är lika mycket att sprida idén om den vidare och inspirera till att fler arrangerar liknande aktiviteter i egen regi. Det är egentligen bara antalet handledare som är begränsningen för det, säger Sofia Knüppel.
Vill du anmäla dina barn, elever eller vänner till klubbverksamheten finns ett fåtal platser kvar till hösten. Du som vill engagera dig hittar mer information här.
Prova koda i Digitalverkstan
Höstens klubbverksamheter startar i:
Göteborg 1/9.
Kullavik montessoriskola 27/9.
Stenungsund: Är redan igång (och fulltecknad).
För dig som vill testa först arrangerar Digitalverkstan prova på-makerspaces:
Lerums barnfestival 11/9.
Göteborgs bibliotek den 17/9, 29/10 och 19/11.
Håll utkik efter fler workshops och nyheter här.
Du kan även följa Digitalverkstan på Facebook. Sök på Digitalverkstan, så hittar du en sida för varje ort där vi är verksamma.