Dataföreningen har instiftat utmärkelsen Lifetime Achievement Award. Syftet är att lyfta fram personer som haft särskilt stor betydelse för digitaliseringen av Sverige. Först att uppmärksammas var Anne-Marie Eklund Löwinder.
– Avgörande för en framgångsrik digitalisering är hur den kan tas emot och tillämpas av alla berörda intressenter, säger Leif Häggmark som är ordförande för Dataföreningen. Det är först när alla kan ta del av nyttan, som investeringar blir värdeskapande och tillväxtdrivande. Det kan tyckas självklart, men är ändå en utmaning inom områden med den höga förändrings- och utvecklingstakt som kännetecknar IT och digitalisering. Därför är det viktigt att uppmärksamma personer som bidragit till att skapa rätt förutsättningar.
Den 26 november 2021 överlämnades utmärkelsen till Anne-Marie Eklund Löwinder.
Riksstyrelsens motivering:
Anne-Marie Eklund Löwinder har under en lång yrkeskarriär som IT-säkerhetsexpert på ett avgörande sätt åstadkommit ett genomslag för betydelsen av cybersäkerhet i Sverige. Genom sitt kunnande har hon bidragit till att IT-säkerhetsfrågor prioriterats högre. Anne-Marie har också varit drivande i utvecklingen av ett säkrare internet och gett Sverige en stark röst internationellt i arbetet med standarder och praxis.
– Jag har oerhört stolt och glad över att få den här utmärkelsen, säger Anne-Marie. Och dessutom att få vara den första som får den.
Uppdraget hos Internetstiftelsen är precis avslutat och nu blickar Anne-Marie mot nya horisonter.
– Närmast ska jag lämna Stockholm och flytta ut till Rindö. Aktuella engagemang är bland annat i ett cybersäkerhetsprojekt som IVA precis har startat. Därutöver har jag flera styrelseuppdrag och startar också en egen verksamhet som konsult.
I samband med utdelningen intervjuade Daniel Akenine Anne-Marie i en fireside-chat. De tog upp de epoker som format dagens internet, med de utmaningar som följt.
Varför tog TCP/IP över? Hur uppstod Internetstiftelsen? Vilka säkerhetsfrågor har varit de största sedan genombrottet för internet? I 30 år har det varit lösenord! Det menade Anne-Marie, som också berättade om när de första brandväggarna kom vid sekelskiftet. Hon var med och hårdtestade dem. Av 4–5 leverantörer var det bara en som klarade dåvarande Statskontorets krav.
Idag har attackytan ökad kolossalt. För eller senare kommer allt gå på el, varpå det kommer att finnas internetaccess och med access är allt nåbart – och därmed potentiella måltavlor. Det har vi inte tagit höjd för, varnade Anne-Marie.
Under det senaste decenniet har cyberattacker börjat utföras av nya aktörer, som till exempel stater och organiserad brottslighet. Ett betydande problem i kölvattnet är att deras verktyg finns att köpa, vilket kan göra en tonåring till en lika effektiv hacker som en stats underrättelsetjänst.
Vi behöver ett skifte från att tro att vi kan förhindra attacker till att veta vad vi ska göra när attacker inträffar. Enligt Anne-Marie har vi stora problem framför oss, eftersom säkerhetsarbetet ligger efter. Vi försöker köpa oss fria genom att investera i mer teknik och fler verktyg, men de som ska använda verktygen får sällan lära sig hur och varför de ska använda dem. Och då fungerar de inte. Vi satsar alldeles för litet på utbildning och även på beteendevetenskap för att möta interna hot.
Dataföreningen gratulerar Anne-Marie och önskar lycka till med det fortsatta arbetet!
Här kan du se ceremonin och efterföljande fireside-chat.